PLJAČKA PRIRODNOG BLAGA Kako su “Šume RS” stigle do rekordnog minusa

648

Od 26 šumskih gazdinstava u Srpskoj, njih 18 je u minusu, što se nije dogodilo nikad od osnivanja “Šuma RS”, a među gubitašima su i šumom najbogatija gazdinstva, poput onih u Driniću, na Romaniji i u Kotor Varošu.

JP “Šume RS” su u prvom polugodištu 2019. poslovale sa minusom od čak 2,63 miliona KM.
Pokazala je to informacija o stanju u šumarstvu, koju je, na tematskoj sjednici, usvojila Vlada RS, a u kojoj se jasno upozorava da je ugrožena čak i likvidnost centralnog računa javnog preduzeća, koje gazduje najvećim prirodnim resursom Srpske!
I niz drugih frapantnih brojki svjedoči da je u Srpskoj moguće ono što se protivi elementarnoj ekonomskoj logici: da prodaješ gotovu šumu i umjesto zarade gomilaš gubitke. U “Šumama RS” je, prema navedenoj informaciji, akumulirani gubitak veći od 40 miliona KM, ali poznavaoci prilika tvrde da je stvarnost još grđa od zvaničnih izvještaja, koji su, navodno, frizirani.
– Akumulirani gubitak je još veći, jer nisu prikazane obaveze koje nisu dospjele. Samo ŠG “Borja” Teslić ima oko 4 miliona KM akumuliranog gubitka – navodi izvor Srpskainfo blizak direkciji “Šuma Srpske” u Sokocu.
Pojedina velika i šumom bogata gazdinstva, kao što su ŠG “Visočnik” Han Pijesak,  ŠG “Ribnik” ili ŠG “Oštrelj Drinić”, nikad nisu iskazali ni marke gubitka, do 2019. godine. Isitina, prema svjedočenju šumara na terenu, u proljeće ove godine vrijeme je bilo jako loše, do maja je u većini krajeva skoro neprestano padala kiša, što je sigurno uticalo na to da se usječe svega 44 odsto ugovorenih količina sortimenata.

Foto: Shutterstock

Problem je, takođe, i ogroman odliv radnika, i to ne toliko u “Šumama RS” koliko među podizvođačima šumskih radova. Aktuelna situacija tako dovodi u pitanje i sam konceptposlovanje preduzeća, u kojem platu prima čak 4.953 radnika.

Naime, u “Šumama RS” samo rijetka gazdinstva imaju nešto mehanizacije, dok se u većini njih sva “mašinerija” svodi na nekoliko motorki. Ovo preduzeće gazduje šumama, ali ih ne eksploatiše, nego prodaje drvo i oblovinu, koju drugi usijeku. Povremeno preduzeće raspisuje tendere na koje se prijavljuju samo velike firme, koje imaju mehanizaciju, inženjere i ostale kadrove, potrebne za ispunajvanje uslova tendera. Te firme najčešće ugovaraju poslove po cijeni od  28 do 30 KM po kubiku za sječu drvnih sortinemanta i njihov izvoz do puta. U većini slučajeva te firme ne sijeku šumu, nego angažuju podizvođače, ljude iz sela sa dva, tri traktora, koji posao urade za 24 do 26 KM po kubiku.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!