Muzej RS: Radionica „Zvuk je oko nas“

558

Izrađivanje tradicionalnih narodnih instrumenata, učenje o zvuku koji nas okružuje, upotreba predmeta kao muzičkih igračaka te stvaranje zvuka pokretom, neke su od aktivnosti koje će učesnici u radionicama „Zvuk je oko nas“ imati priliku da iskuse u Muzeju Republike Srpske od 16. do 20. septembra.

Radionice su priređene u okviru trenutno postavljene izložbe, „Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata“, koja je u Muzeju Republike Srpske otvorena na Dan grada, 22. apria.

Sa autorom izložbe i radionica, višim kustosom etnomuzikologom Sanjom Pupac, djeca iz banjalučkih vrtića će uz igru i maštu upoznati muzičku tradiciju i instrumente, spoznavati „zaboravljene“ i još neotkrivene zvuke i saznati nove pojmove, kao i bolje se upoznati sa etnomuzikološkom zbirkom Muzeja. Učesnici će da steknu šira znanja o kulturi zajednice iz koje potiču i u kojoj odrastaju, te bolje upoznaju kulturu i tradiciju svog naroda.

Zanimljivost radionica su i generator zvuka na osnovu pokreta i generator zvuka na osnovu svjetlosti, što predstavlja interesantnu primjenu elektronskog prikaza različitih visina tona kroz pokrete tijela i svjetlosnih efekata kroz promjenu jačine zvuka.

Iz Muzeja RS su istakli da su otvorene prijave za radionicu otvorenog tipa, koja će biti održana u četvrtak, 19. septembra, s početkom u 18 časova. Zainteresovani roditelji mogu prijaviti djecu uzrasta od 5 do 8 godina. Radionica je priređena za 20 učesnika, a prijave će trajati do popunjenja mjesta.

Grad je podržao ovaj projekat putem Javnog konkursa za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!