Astronauti se spremaju za svemir u pećinama Slovenije

566
Astronauti iz pet svemirskih agencija ovih dana obučavaju se u pećinama Slovenije za svemirske misije u sklopu programa CAVES Evropske svemirske agencije.

Obuka u pećinama izlaže šest izabranih astronauta okruženjima i situacijama vrlo sličnim svemirskim letovima, kako bi im pomogli da prenesu učenje iz svoje pećinske ekspedicije u svemir.

Astronauti istražuju podzemne sisteme, izvode naučne eksperimente duboko pod zemljom i planiraju i dokumentuju svoje aktivnosti, prenosi slovenačka agencija STA.

Prema ESA, obuka astronauta koji dolaze iz te agencije, ruskog Roskomosa, kanadskih i japanskih svemirskih agencija i NASA (dva astronauta) počela je u srijedu.

Oni će 20. septembra započeti svoj šestodnevni boravak u Lepoj Јami, pećini na području Kočevja na jugu, gdje će istraživati podzemne vodene tokove.

Pećina vodi u lavirint prolaza, koje će astronauti morati sami da istraže, jer će njihova komunikacija sa timom na površini biti vrlo ograničena.

Zvaničnica ESA koja je osmislila program, Loredana Besone, vjeruje da je takva simulacija najbliže moguće okruženje koje se na Zemlji može naći “ekološkim, psihološkim i logističkim ograničenjima svemirske misije”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!