Iščezla mnoga zanimanja u Srpskoj

574
Prvi sastanak predstavnika radnih grupa za reviziju i standardizaciju zanimanja po strukama održan je juče u Banjaluci, a cilj je da se nastavni planovi i programi u srednjim školama prilagode potrebama privrede.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Srpske Predrag Damjanović rekao je prije početka sastanka da je potrebno utvrditi metodologiju rada izrade standarda zanimanja, kojoj prethodi i izrada profila zanimanja.

– Radnim grupama, kojih ima 13, predstavićemo dinamiku rada, te ćemo svakih deset dana od njih očekivati izvještaje o tome šta je urađeno, odnosno kako su definisani profili zanimanja, a radićemo i na reviziji zanimanja, jer ima puno onih koja su iščezla – rekao je Damjanović.

Dodao je da će paralelno biti donesena i nova upisna politika za narednu školsku godinu, kao i izmjene i dopune nastavnih planova i programa za zanimanja za koja je procijenjeno da treba da ostanu u Republici Srpskoj.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić izrazio je zadovoljstvo što je Srpska krenula u ozbiljnu reformu obrazovanja, kako bi bilo zaustavljeno ili bar smanjeno školovanje profila učenika koja nisu potrebna tržištu rada.

On je naveo da su najviše potrebni profili u proizvodnji, ali i da osim povećanja broja tih, treba smanjiti određene profile učenika koji nisu potrebni tržištu rada.

– Ovdje nije riječ o našim željama, nego o potrebama tržišta jer u Banjaluci imamo Tehnološku školu u kojoj se obrazuju hemijski tehničari iako više ne postoje fabrike kao što je “Incel”, “Unis” i druge – rekao je Trivić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!