Štutgart ograničava maksimalnu brzinu za automobile u gradu na 40 km/h

1094

Nastavljaju se mjere protiv korišćenja automobila.

Kako navode gradske vlasti njemačkog grada najavljene mjere usmjerene su kao dodatnom smanjivanju gužvi u gradu, što manjoj emisiji štetnih gasova i zdravijoj životnoj sredini, odnosno da se građani odvrate od upotrebe ličnog automobila.

Nove mjere ukoliko budu izglasane u lokalnom parlamentu mogle bi da stupe na snagu sredinom naredne godine. One podrazumijevaju ograničenje maksimalne brzine na 40 km/h za cijeli centar grada, dok će određeni rejoni imati ograničenje od svega 30 km/h!

Ako i ova nova stroža pravila ne pomognu u smanjivanju količine azotnih oksida u vazduhu u gradu, planiraju se novi, radikalniji koraci. Tada će praktično potpuno biti zabranjena upotreba dizel vozila koje poštuju Eur05 norme, te naravno i onih starijih.

Trenutno, u Štutgartu se u određenim dijelovima grada ne mogu voziti dizel automobili sa Eur04 motorima (i niže), ali bi nove mjere mogle u potpunosti da protjeraju “naftaše” sa ulica grada.

Osim ovoga, čelnici prestonice pokrajine Baden-Vitemberg planiraju niz mjera zarad povećanja broja električnih automobila i sličnih “zelenih” vozila na ulicama Štutgarta.

AutoRepublika 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!