BiH se pržila na 41°C

507

Ljeto je tokom današnjeg dana pokazalo svu svoju snagu, pa se tako BiH pržila na visokim temperaturama, odnosno najviše izmjerenom 41 stepenu.

Naime, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najtopliji u BiH je bio Mostar, u kojem je i izmjerena pomenuta temperatura.
“U Republici Srpskoj je u 15 časova najviša izmjerena temperatura bila u Bijeljini i iznosila je 37,4 stepena, a odmah iza nje bili su Banjaluka i Trebinje, gdje je u isto vrijeme izmjereno 37,2”, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, koji je ranije upozorio na visoke temperature koje će se penjati i do 38 stepeni Celzijusovih, a zadržaće se tako do sutra.
“U utorak nas očekuje vedro i sunčano, veoma toplo vrijeme uz mogućnost kiše u popodnevnim časovima. U srijedu tokom noći i jutra oblačnost sa zapada donijeće kišu, pljuskove i pad temperature, te će u drugom dijelu dana biti pretežno oblačno s kišom i pljuskovima, uz prestanak padavina do kraja dana na zapadu i sjeveru”, rečeno je u Zavodu.
Kako navode, u četvrtak će temperature biti prijatne i kretaće se između 19 i 27 stepeni, na jugu oko 31, dok će u petak biti između 24 i 29, na jugu oko 32 stepena.
“Za vikend se očekuje sunčano vrijeme, uz malo veću temperaturu, a početkom naredne sedmice ponovo rast temperature koja neće dostići vrijednosti zabilježene ovih dana”, istakli su u Zavodu.
Kako je navedeno na stranici Zavoda, treći po izmjerenoj temperaturi u Republici Srpskoj bio Višegrad, sa 36,7 stepni Celzijusovih, a samo malo hladnija je bila Bileća sa 36,6 stepeni.
Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najtopliji je bio Mostar sa 41 stepenom, a slijedi Sarajevo s visokih 37.
“U Bihaću, Grudama, Sanskom Mostu, Brčkom i Tuzli izmjereno je 36 stepeni, dok je u Gradačcu i Neumu termometar pokazivao 35”, podaci su Federalnog zavoda.
Kako je ranije najavljivano, u BiH je za današnji dan na snazi bio narandžasti meteoalarm, ali da se ne može sa sigurnošću predvidjeti da li je to najtopliji dan u godini, jer je tek polovina avgusta, u kojem se očekuje još vrućih dana.
Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, kazala je za “Nezavsine” da gdje god da se izađe vidi se da radnici rade od jutra do mraka.
“Pitanje je da li oni rade u nekakvim smjenama ili je to jedna smjena, ali činjenica je, bar po onome što se vidi, da radnici od ovih vrućina nisu zaštićeni”, upozorila je Vrabičićeva te dodala da problem leži u Zakonu o radu, koji ne propisuje ništa kod rada na visokim temperaturama, osim preraspodjele radnog vremena.
Navela je da je Sindikat apelovao, kako ranijih, tako i ove godine da svi poslodavci pokušaju da se dogovore s predstavnicima sindikata ili radnika da utvrde najbolji način kako je ljudima najlakše raditi da sačuvaju život i zdravlje.
U Domu zdravlja u Banjaluci su za “Nezavisne” istakli da za svo stanovništvo važe iste preporuke.
“Izbjegavanje boravka na otvorenom od 10 do 17 časova, unošenje dovoljne količine tečnosti, i to najviše vode, a izbjegavanje alkohola, jako zaslađenih i gaziranih sokova, laganija ishrana s više svježeg voća i povrća, izbjegavanje masne i začinjene hrane”, savjetuju iz ove zdravstvene ustanove.
Temperature u nekim gradovima
  • 41 Mostar
  • 37,4  Bijeljina
  • 37,2  Banjaluka
  • 37,2  Trebinje
  • 37     Sarajevo

                                                                                                   (Nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!