Vazdušni jastuci za koljena su potpuno beskorisni

201

Vazdušni jastuci za koljena su na tržištu prisutni nešto više od dvije decenije. Proizvođači koji su ih uveli su bili Kia i Toyota. Namjera je bila da se spriječe ili umanje povrede nogu prilikom sudara.

Međutim, realne beneficije ovog bezbjednosnog sistema su zanemarljive, a on u nekim slučajevima čak može biti štetan, pokazuje nova studija Osiguravajućeg instituta za bezbjednost u saobraćaju (IIHS).

Po ovoj organizaciji, veliki broj podataka je analiziran prije donošenja zaključka. Preciznije, IIHS je proučiio 400 frontalnih „kreš“ testova koje je sam sproveo, uporedio ih sa sličnim testovima iz 14 država, da bi nakon toga bilo ustanovljeno da vazdušni jastuci za koljena baš nešto i ne pomažu.

Poredeći rezultate koje su postigli automobili koji nisu bili opremljeni ovom tehnologijom s onima koji su imali vazdušne jastuke za koljena, tim je zaključio da je smanjenje rizika od povreda minimalno, a čak postoji mogućnost da se one u nekim slučajevima pogoršaju.

Pri testiranju frontalnog sudara malog i umjerenog preklapanja s vozačke strane, vazdušni jastuci za koljena su zapravo doprinijeli povećanju rizika od povređivanja donjeg dijela nogu i desne butine.

Zahvaljujući činjenici da ovi vazdušni jastuci ograničavaju kretanje tijela prilikom sudara, rizik od povrijeđivanja glave je donekle smanjen.

Prilikom stvarnih sudara, IIHS kaže da su vazdušni jastuci za koljena odgovorni za smanjivanje rizika od ukupnog povređivanja za samo 0,5 odsto, što je statistički zanemarljiva vrijednost.

Zbog čega onda proizvođači automobila nastavljaju da instaliraju vazdušne jastuke za koljena?  IIHS kaže da je razlog taj što žele da prođu „kreš“ testove s lutkama bez bezbjednosnih pojaseva. Američka organizacija priznaje da ova tehnologija može da pomogne pri takvom scenariju, mada nema podataka koji dokazuju tu tvrdnju.

AutoRepublika

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!