Tarantinov novi film već zaradio 60 miliona dolara

702

Proteklog vikenda u američke bioskope je stigao dugo najavljivani i očekivani film Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu”, ali za sada je dostupan samo podatak o zaradi u SAD, gdje je prikazan u 4253 sale i zaradio 60 miliona dolara.

U svijetu će prikazivanje početi ovog mjeseca. Distributer očekuje da će prihod biti rekordan kada u svijetu počne da se prikazuje film u kome igraju superzvijezde Leonardo Dikaprio i Bred Pit.

Inače, do kraja vikenda najviše je zaradio film “Paklene ulice: Hobs i Šou”, koji se prikazuje već i kod nas i koji je do sada inkasirao 180 miliona dolara.

Publika u cijelom svijetu voli dvojicu “snagatora” Dvejna Džonsona i Džejsona Statama koji su igrali i u serijalu “Paklene ulice”. “Bilo jednom u Holivudu” je deveti Tarantinov film i od njega možemo očekivati samo još jedan, jer je najavio da će se poslije desetog filma povući iz Holivuda.

Jedan kritičar je konstatovao da je “Bilo jednom u Holivudu” Tarantinov sentimentalni oproštajni poklon Holivudu, koji je nazvao “La-la zemlja, sa samo malo nasilja i krvi kao u drugorazrednim filmovima”.

Čak i u najzabačanijim ćoškovima ovog filma koji su puni svjetlosti krije se malo tuge, jer film je Los Ađeles Tarantinove mladosti, pošto je radnja locirana u 1969. godinu, kada je Čarls Menson iskasapio trudnu glumicu Šeron Tejt i troje njenih prijatelja, jedan je od komentara.

Kritičari i gledaci koje studiji pozivaju da vide filmove prije nego što počne njihova globalna distribucija dali su ovom filmu dijametralno suprotne ocjene. Tarantino se trudio da u bajkovitu, nostalgičnu priču o Holivudu i tom glamuroznom svetu doda jednu gorku i krvavu notu kako bi se pripremili za ono što ih čeka, jer svi znaju da slijedi krvavi masakr na ranču gdje se nalazila Šeron.

U centru priče koja je ušla u istoriju Holivuda su Rik Dalton, koga igra Dikaprio, i Klif Bus, koga igra Bred PIt. Tarantino je i u ovom filmu uveo dvije paralelne priče i česte digresije koje su karakteristične za njegov stil.

Publika će uživati u prizorima suludih zabava kakve su organizovane u Holivudu šezdesetih kada je droga mogla da se dobije na svakom koraku i svi su bili drogirani.

Među komentarima kritičara Pitera Rajnera iz “Krišćen sajens monitora” je napisao da on misli da Dikaprio nije dobro odabran da igra izlizanog ostarjelog glumca koji se očajnički bori da ostane aktivan, a da je zato Bred Pit sjajno odigrao propalog glumca koji se pomirio sa svojim poslom šofera, dok je Margo Robi, koja igra Šeron Tejt, dobro odigrala ulogu naivke koja se ne snalazi u svijetu kakav je bio tada Holivud.

Kritičar “Njujorkera” Ričard Brodi je opisao Tarantina kao “filmadžiju koji od samog početka zgrabi gledaoca za revere i ne pušta ga i sve vrijeme mu priča, priča, priča…šta mu padne na pamet”.

Brodi je filmu dao samo jednu od pet mogućih zvjezdica. Horhe Kastiljo, novinar magazina “Prerijski pas” iz Teksasa konstatuje da je Tarantino veoma uspešno rekostruisao Holivud šezdesetih i da je stvorio glorifikovanu sliku Los Anđelesa, ali da se u pozadini te raskošne slike osjeća teskoba i neka zebnja kada Menson sa svojim sljedbenicima stigne na ranč gdje živi Šeron Tejt s mužem režiserom Romanom Polanskim.

PIter Vorder Har iz “Hauston presa” pozitivno je ocenio film i pohvalio Tarantina da na samom kraju svoje karijere stvara delo koje pokazuje koliko je sjajan umjetnik. Za Boba Bluma iz “Žurnala i kurira” Tarantinov film je veoma uvjerljiv, a autor njime pokazuje svoju ljubav prema filmskoj umjetnosti.

Komentari “stručne” publike su uglavnom afirmativni i Entoni Lejn je zabeležio da je umjetnik dao sebi zadatak da što vernije dočara Holivud šezdesetih: zvukove, muziku, mirise te decenije.

Dejna Stivens je zadovoljna zato što u filmu ima mnogo verbalnih i vizuelnih štoseva i šala, pogotovo što je muzička pratnja ono najbolje što su donele šezdesete, tako da je, kaže, iskreno uživala iako film traje skoro tri sata. Naši distributeri će Tarantinov film uskoro staviti na repertoar u Srbiji pa ćemo moći sami da donesemo svoj sud.

www.nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!