Novi eksponati na „Kočićevom ognjištu“

618

U okviru ovogodišnjeg 54. Kočićevog zbora, biće uređena odnosno opremljena muzejskim predmetima još jedna kuća tzv. „zgradica“ na Kočićevom ognjištu. Plan je da ova kuća bude otvorena završnog dana „Kočićevog zbora“, 25. avgusta, u 11 časova.

Kako su istakli iz Muzeja Republike Srpske, u Stričićima, rodnom mjestu narodnog tribuna i pisca Petra Kočića, već nekoliko godina teku pripreme za formiranje Muzejske zbirke „Kočićevo ognjište“, kojom se želi prikazati tradicionalni način života na Zmijanju s kraja 19 i početka 20 vijeka.

Uređenje prve kuće – dvodijelne brvnare na Kočićevom ognjištu uspješno je obavljeno prošle godine, u saradnji Muzeja RS, Grada i Turističke organizacije.

Kako su pojasnili iz Muzeja – Kočićevo ognjište obuhvata pet objekata, i to: rodnu kuću Petra Kočića, dvodijelnu dinarsku planinsku kuću brvnaru, dvije zgradice i ambar.

Istakli su da im je namjera da putem tog ognjišta prikažu tradicionalnu arhitekturu, način stanovanja i tradicionalni oblik porodice (porodična zadruga), na Zmijanju.

-Tradicionalna arhitektura na Zmijanju je uglavnom bila drvena, odnosno kompletne kuće i drugi objekti izgrađeni su od drveta, pa čak i krovovi. U porodičnim zadrugama kao tradicionalnom obliku porodice, u kojoj žive otac i svi njegovi sinovi sa porodicama, pored kuće u kojoj se nije spavalo postojali su objekti „zgradice“, koju je imao svaki oženjeni zadrugar i u kojoj je spavala njegova porodica. U kući se boravilo u toku dana, a  u zgradicama se spavalo. U kući se na ognjištu ložila vatra dok se u zgradicama nije ložila vatra – objasnili su iz Muzeja RS.

Prema njihovim podacima, u dvodjelnoj brvnari trenutno su izložena 43 trodimenzionalna predmeta i 11 fotografija.

-Opremanjem kuće i zgradice smatramo da na najbolji način polazimo u formiranje muzejske zbirke – zaključili su iz ove ustanove kulture.

Pored uređenja dva objekta, Muzej RS je pripremio i monografiju „Zmijanje – Kočićevo ognjište“, autora Vladimira Đukanovića – koja treba da bude svojevrsni vodič kroz ovu zbirku. Takođe jedan dio ove monografije je posvećen istraživanjima koje je radio Milan Karanović, početkom 20 vijeka. Monografija „Zmijanje – Kočićevo ognjište“, biće promovisana u okviru ovogodšnjeg „Kočićevog zbora“ – 22. avgusta u 11 časova u Muzeju RS.

Inače, 54. Kočićev zbor od 19. do 25. avgusta donosi brojne manifestacije koje će biti održane na tri lokacije – u Banjoj Luci, Stričićima i Beogradu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!