AVANTURA ZA CIJELU PORODICU: Pecka Outdoor Festival – Bijeg od grada na dva dana!

699

Pecka Outdoor Festival 2019. održava ovaj  vikend u okviru kojeg su pripremljene cjelodnevne aktivnosti za sve generacije. Oni mlađi imaju organizovane aktivnosti u okviru samog Visitor centra, a oni malo „hrabriji“ mogu  sa roditeljima  na pravu prirodnu avanturu u kojoj nisu u prilici učestvovati svaki dan. Užurbani gradski način života odvojio nas je od prirode, pa mnogi nisu u prilici ni da svaki dan idu u park, a o pravom izletu u šumu da ne govorimo.

Zbog toga je kao alternativa svemu tome nastao jedinstven festival u ovom dijelu naše zemlje, a to je Pecka Outdoor Festival koji prije svega nudi sportske aktivnosti u prirodi za cijelu porodicu, ali ne samo to, tamo je zagrantovano mjesto druženja, slušanja dobre muzike i uživanje u dobroj domaćoj hrani.

Zbog Bore Marića, koji je, slobodno možemo reći, oživio ovaj kraj u selu Pecka svake godine boravi sve više rekreativaca koji voze bicikle, penju se na prirodnim stijenama, pješače ili trče seoskim stazama jer je selo Pecka oaza čistog vazduha i čiste vode.

Za one koji ne znaju selo Pecka je skriveno od magistralnih saobraćajnica i zagađivača pa ga rado posjećuju oni koji cijene prirodu i traže mir. Nalazi se na 600 mnv, u dolini okruženoj brežuljcima i planinama. Slikovit reljef sela ukrašavaju zaseoci koji vire iz šumaraka, a do kojih vode putevi i staze koji povezuju dolinu. Duž cijelog sela dominira vijenac stijena koji se nad Peckom nadvio kao kakav bedem koji ga čuva. Po tim stijenama (pećinama) je selo i dobilo ime, a sad su poznate kao najveće penjalište i prvo u BiH na kojem je organizovan Festival penjanja, Pecka Rock Climbing festival, ove godine deveti put zaredom.

U dnu doline, na granici sa Vrbljanima i opštinom Ribnik, izvire rijeka Sana iz tri snažna kraška vrela. Malo niže od izvora, nalazi se i hidrološki fenomen, estavela Mračaj. Malo jezero pod stijenom iz kojeg u proljeće voda izvire i teče cijela rijeka koja se ulijeva u Sanu, a u toku ljeta izvor presušuje, jezero se spušta i u njemu voda ponire.

AVANTURE

Boro nam kaže da su sela oko Pecke su takođe prekrasna pa su ih prije nekoliko godina povezali biciklističkim stazama.

„Prije nekoliko godina smo takođe odlučili obnoviti staru školu i pretvoriti je u Centar za posjetioce koji funkcioniše kao generator razvoja turizma u cijelom kraju. Centrom upravlja i festival organizuje Greenways, organizacija za podršku održivom razvoju. Prošle godine smo organizovali Festival zbog potrebe da predstavimo mogućnosti sela široj javnosti ali i znatiželje. Bili smo znatiželjni da vidimo koliko kod nas ima pojedinaca i porodica spremnih da aktivno provedu vikend u prirodi i da vide blagodeti ovog okruženja našim očima. Bili smo pozitivno iznenađeni brojem učesnika pa smo ove godine odlučili da obogatimo program dodatnim aktivnostima kao što je rafting na Sani, koji organizujemo u saradnji sa prijateljima iz Ronilačkog kluba BUK,  i to će biti prva turistička rafting vožnja u gornjem toku rijeke Sane, zatim posmatranje ptica sa Biljanom i Goranom iz udruženja ‘Naše ptice'“, kaže za BUKU Boro Marić i dodaje da je novost i sportsko-kreativna radionica za djecu koju vode djevojke iz SKC Kids, koje su osmislile avanturu za djecu, dok su roditelji na nekoj od predloženih aktivnosti festivala.

 

 

„Sigurni smo da  im tokom druženja sa ovim kreativnim timom roditelji neće nedostajati. Nakon radionice, za djecu smo pripremili i pozorišne predstave, zabavu sa klovnom Cvjećkom, i ne samo to! Od dodatnih sadržaja tu je kampovanje za one koji žele ostati s nama oba festivalaska dana, astronomski kutak i teleskopsko posmatranje zvijezda, za što očekujemo da će biti posebno atraktivno, jer je nebo iznad Pecke vrlo zvjezdano kad je vedro. Ove godine sportske aktivnosti upotpuniće odličan muzički program u kojem će nastupiti Combine Quartet, Jazz poesy cabaret, Duško Šobat, i ne samo oni“, ističe Marić.

Od drugih festivalskih aktivnosti, koje su imali i prošle godine, tu je biciklizam koji ove godine nudi četiri rute. Svakog dana po dvije, i to jedna duža kao što je vožnja do izvora Plive i jedna kraća poput vožnje selima u okolini Pecke, a sve u skladu sa fizičkim mogućnostima učesnika. Boro kaže da sve rute vode iskusni biciklisti Tiho i Gale. Tu je i pješačenje sa PAK Summit-om do izvora Sane u subotu (20. jula) i pješačenje rutom ‘Vidikovci Pecke’ u nedjelju (21. jula). Oba dana biće organizovano penjanje na stijene za sve uzraste u saradnji sa penjačkim klubom Extreme.

 

 

DOBRA HRANA U PECKI

U okviru festvala organizovaće se i Šareni market na kojem će se predstaviti mještani sela Pecka i okolnih sela sa suvenirima i domaćom kuhinjom koju će upotpuniti makrobiotička kuhinja restorana zdrave hrane ZEN. Biće tu i roštilja, pasulja, uštipaka i kajmaka.

“Za one koji se vole takmičiti, naši prijatelji iz firme Capriolo će osmisliti poligon za testiranje vještine i brzine malih i velikih biciklista, a „ALP outdoor shop“ će predstaviti najbolje iz svoje ponude za boravak u prirodi”, kaže Marić.

 

„Najpoznatiji jahač konja među domaćim glumcima, Duško Mazalica, pokazaće snagu i brzinu konja, snažnih životinja koje se sve rjeđe sreću po selima. Festival smo sa početka juna, zbog neumoljive kiše, pomjerili na drugu polovinu jula u nadi da će vrijeme biti puno bolje i ta nas nada još uvijek drži. Iako treba biti spreman na sve vremenske uslove, zbog bezbroj razloga, nadamo se da će vrijeme biti dobro i da će se svi učesnici dobro zabaviti“, rekao je Marić.

Bogat program za cijeli vikend omogućili su naši prijatelji i pokrovitelji: Opština Mrkonjić Grad, Turistička organizacija Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, Nektar pivara, Carlsberg, EU info centar u BiH, Vitinka, Control rent-a-car, Verano motors, Mako Print, Mikrofin osiguranje, Manja -Krajina Klas, Alp outdoor shop, Capriolo, Restoran Zen, Leži Beg, Gradsko pozorište Jazavac, Pak Summit, Penjački klub Extreme (Climbing club Extreme), Centar za životnu sredinu / Center for Environment, Ronilački Klub Buk, SKC KIDS, Domaćinstvo Mijatović, predstavnici Ornitološko društvo NAŠE Ptice, dio AFRODIZIJAKa, Libra Studio BL, Combine Quartet, Omladinski savjet Republike Srpske…

 

 

Medijski pokrovitelji su: RTRS, Nezavisne novine, portal Buka, POP fm radio, Mania i Metromedia. Marić na kraju kaže da su brojni su prijatelji Pecke i Festivala bez kojih ne bi mogli ništa pa im se ovim putem svima od srca zahvaljuje, a jedan od njih je Turistička agencija Zepter Passport koja se brine o prijavama učesnika i ima sve informacije u vezi sa smještajem, programom, ulaznicama i ostalim pojedinostima.

Više informacija: peckaoutdoor.com

 Izvor www.buka.com
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!