Gradilišta u 16 gradskih i prigradskih škola

613

Osnovna škola „Branko Radičević“, jedna od najvećih u RS, novu školsku godinu dočekaće sa osam novih učionica, tako da učenici nastavu više neće morati pohađati u tri smjene. Dogradnja učionica je već završena, a ovih dana se, uporedo s tim, privodi kraju i javna nabavka za opremanje dograđenog dijela ove škole.

Istovremeno, radi se na pripremi još jednog velikog projekta – izgradnji nove fiskulturne sale, koja bi se trebalo nići pored ove škole. Identičan projekat biće realizovan i na Laušu, gdje će nova sala biti izgrađena uz Osnovnu školu „Sveti Sava“.

U isto vrijeme, tokom ljetnjeg raspusta aktivno se radi na sanaciji i obnovi ukupno 16 gradskih i prigradskih škola, u okviru velikog plana, vrijednog 600.000 KM. Ovaj plan je pokrenut još prošle godine, kad su veći ili manji radovi izvedeni u 26 osnovnih i srednjih škola, za šta je izdvojeno 1,9 miliona KM.

Zahvaljujući ovom planu, u četvorogodišnjoj školi u Debljacima više neće biti problema sa zagrijavanjem prostorija. Ovih dana, u školi je, zahvaljujući ovom programu, uvedeno centralno grijanje.

-Ugrađeni su toplovodna mreža, radijatori i kotao na čvrsto gorivo – kazali su u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

I učenici područne škole „Jovan Dučić“ u Kuljanima imaće bolje uslove od septembra. U ovoj školi, u 13 učionica, saniran je parket, za šta je obezbijeđeno 15.200 KM.

Parketi su sanirani i u OŠ „Petar Kočić“, u kojoj će biti zamijenjen i dio vanjske stolarije za koju je u toku priprema tehničke dokumentacije.

Kotlovnicu bi uskoro trebalo da dobije i područna škola u Česmi, kojoj su odobrena i sredstva za zamjenu dijela unutrašnje stolarije.

Početak radova ove sedmice očekuje se i u OŠ „Sveti Ćirilo i Metodije“, u kojoj će do jeseni biti obnovljeni sanitarni čvorovi.

I u školi „Mladen Stojanović“ očekuju da će ubrzo početi sanacija krova, nakon što je izabran izvođač ovog posla, vrijednog oko 64.000 KM.

Postupke javnih nabavki privode kraju i škole „Đura Jakšić“ i „Georgi Stojkov Rakovski“, a oni će, u okviru ovog projekta, takođe dobiti nove sanitarne čvorove.

Početak radova tokom raspusta očekuju i u školi „Miroslav Antić“, koja će ovih dana pokrenuti postupak javne nabavke za zamjenu krova na područnoj školi u Borkovićima, vrijednosti oko 100.000 KM.

Pored 600.000 KM, obezbjeđenih iz gradskog i republičkog budžeta, te sredstava iz budžeta predsjednice Republike, uskoro se očekuju i sredstva iz spoljnih izvora za još nekoliko škola, kandidovanih za projekte energetske efikasnosti. Te škole bi trebale biti „utopljene“ dogodine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!