Šest osoba stradalo u nevremenu na Halkidikiju, više od 100 povrijeđenih

761

Najmanje šest osoba, među kojima dvoje djece, poginulo je, a više od 100 povrijeđeno u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, popularno među turistima. Na Halkidikiju proglašena vanredna situacija.

Grčka policija navodi da je dvoje starijih turista iz Češke stradalo kada je vjetar prevrnuo njihovu kamp prikolicu, žena i osmogodišnji dječak iz Rumunije poginuli su kada se srušio krov u restoranu u Nea Plaji, a dječak i muškarac iz Rusije stradali su kada se srušilo drvo u blizini hotela u Potidei.

Posledice nevremena na Halkidikiju (Izvor: Jutjub/Ruptly)

U bolnici je više desetina ljudi svih uzrasta, većinom primljenih zbog preloma i udaraca u glavu.

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom, za koje kažu da je najveće u proteklih nekoliko decenija, sinoć je zahvatilo Halkidiki.

Posledice nevremena na Halkidikiju

Posledice nevremena na Halkidikiju

Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na Halkidikiju, a oluja je protutnjala Neos Marmarasom, Pefkohorijem, Kaliteom, Nikitijem.

Vodena bujica nosila je drveće, a u moru se mogu vidjeti suncobrani i ležaljke iz barova.

Vjetar je bio toliko jak da je izbio ulazna vrata na poznatom hotelu “Meliton” u Porto Karasu.

 

Nea Plaja nakon nevremena

Nea Plaja nakon nevremena

Turisti koji lJetuju u ovom regionu su na društvenim mrežama prenijeli fotografije i video-zapise. Mnogi nisu mogli da se jave rodbini i prijateljima jer nema ni struje, ni interneta, a i fiksna telefonija je u prekidu.

Oko 80 odsto teritorije Halkidikija nema struje, piše portal Katimerini.

Saobraćaj je otežan i na putu između Neos Marmarasa i Porto Karasa. Na mnogim lokalnim putevima otežan je saobraćaj zbog palog drveća.

Posledice oluje

Posljedice oluje

U oblasti Halkidikija proglašena je vanredna situacija, a lokalnim vlastima pomaže i vojska kako bi se lom raščistio.

Tokom jutra se nad Halkidikijem razvedrilo, mada prema informacijama Grčkog meteorološkog zavoda, i za danas je najavljeno nevrijeme, ali slabijeg intenziteta.

Meteorolozi kažu da je ovakvo nevreme potpuno neuobičajeno za ovo doba godine u Grčkoj, gde su leta uglavnom suva i topla.

www.rts.rs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!