Cvijanović: Nema otvaranja migrantskih centara u Srpskoj

598

Jasno opredjeljenje i stav Republike Srpske definisan prije godinu i više jeste da u njoj nema uslova za smještaj migranata i da stranci koji su zatvorili svoje granice nemaju prava držati lekcije, izjavila je predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

“Nemamo uslova da se kod nas smještaju migranti, ali uvijek imamo problem onda kada su oni smješteni u određenim centrima u neposrednoj blizini ili na granici dva entiteta”, istakla je Cvijanovićeva, komentarišući najave da bi migrantski centar mogao biti formiran na teritoriji opštine Doboj-Istok, koja se nalazi na granici Republike Srpske i Federacije BiH.
Cvijanovićeva je naglasila da je stav Srpske jasan i da se ne razlikuje od stava članica EU.
“Oni nemaju prava da nama govore šta ćemo mi raditi sa migrantima zato što su zatvorili svoje granice. Budući da su oni zatvorili svoje i mi smo svoje. Zašto je vaša kuća vama draža nego što je nama naša? Izvolite, radite to kod svoje kuće, pa ćemo i mi raditi što i vi radite”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Doboju.
Ona je navela da nije saglasna sa pričama onih koji dolaze sa strane, a objašnjavaju da Srpska treba da riješi problem migranata, da bude humana, da uspostavlja prihvatne centre – da budu njihov trajni smještaj, dok u zemlje tih koji objašnjavaju nije moguć ulazak migranata.
“To nije korektno. Čula sam neki dan visokog predstavnika u BiH /Valentina Inkca/, koji objašnjava kako treba /migrantski centri/ da budu u Republici Srpskoj. Ja pitam zašto ne u Austriji?”, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je navela da migranti nisu ni krenuli u Republiku Srpsku, već su se zaputili u Njemačku, Francusku, Austriju, Belgiju.
“Prema tome, nije fer da se problem rješava tako što će Evropa dići žice, a mi da se bavimo tim problemom”, rekla je Cvijanovićeva.
Ona kaže da je svjesna da je sav teret na kantonalnim ili lokalnim vlastima u Federaciji BiH.
“Vi imate zemlju u kojoj niko ne radi svoj posao, u kojoj ne možete da dobijete nikakvu adekvatnu zaštitu ili bilo kakvu pravu analizu ili pravi set mjera koji bi uključivao sve nivoe vlasti, da imate tu neku polugu koja može nešto da definiše na nivou BiH, ljudi se time ne bave”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da i kada bi bio podignut sporni prihvatni centar, uloga organa BiH bila samo da od Evrope traže novac za to.
Cvijanović: Auto-putevi velika razvojna šansa Srpske
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je izgradnja auto-puta na Koridoru “Pet ce” u Toviri kod Doboja jedan od strateških projekata, koji predstavljaju veliku razvojnu šansu Srpske za povezivanje svih dijelova Republike auto-putevima.
Cvijanovićeva je istakla da je zadovoljna dinamikom i tempom izvođenja radova i što se realizuje ovaj projekat u Republici Srpskoj.
“Ovo je jedan od strateških projekata i raduje me da će dati rezultate kakvi se od njega očekuju. Bez dobrih auto-puteva i razvijene infrastrukture ne možete očekivati da imate turiste i privredu”, rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon što je zajedno sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom i ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem posjetila ovo gradilište u Toviri.
Ona je naglasila da se Srpska i dalje treba razvijati, te da ima još mnogo infrastrukturnih projekata koji treba da se realizuju u Srpskoj.
Cvijanovićeva je podsjetila da je u transportnoj strategiji Republike Srpske dogovoreno da se ovim auto-putem želi doći do Srbije, da se želi gradnja brzih puteva i auto-puteva u istočnom dijelu Srpske i da se dođe do juga Srpske.
“U narednih pet-šest, najviše deset godina sigurna sam da nijedan od ovih projekata neće biti da nije u realizaciji, da nije započet ili dogovoren”, rekla je Cvijanovićeva.
Ona je izazila zahvalnost na ovom i ostalim projektima Vigemarku i šefu Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Janu Braunu koji su zajedno sa svim institucijama Srpske i Vladom radili na realizaciji ovih projetaka.
Cvijanovićeva je podsjetila da ovaj projekat spada u sastavni dio agende povezivanja u okviru BiH i cijele BiH sa regionom i EU.
“Želimo da se ovaj projekat završi onako kako je planirano i u predviđenim rokovima”, rekla je Cvijanovićeva.
Prema njenim riječima, ovaj projekat je za Republiku Srpsku važan ne samo što povezuje Banjaluku sa Dobojem, i što će auto-putem prema Gradišci biti povezana mostom na Savi sa Hrvatskom, već i što će biti povezana sa Federacijom BiH.
“Ovaj auto-put će se u budućnosti nastaviti da gradi prema Srbiji. Stoga mi vidimo veliku šansu za povezivanje svih dijelova Srpske auto-putevima”, rekla je Cvijanovićeva.
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je novinarima je zadovoljan početkom realizacije projekta izgradnje auto-puta na Koridoru “Pet ce” u Toviri kod Doboja, podsjetivši da ovaj koridor ide kroz Srpsku u dužini od 46,6 kilometara i da je vrijednost tog projekta oko 500 miliona evra.
On je rekao da je Evropska komisija podržala realizaciju ovog projekta sa grant sredstvima u visini od 20 odsto.
Trninić je istakao da je do sada realizovana prva faza ovog projekta u iznosu od 12 miliona evra i da se trenutno očekuje realizacija grant sredstava u visini od 30 miliona evra.
On je podsjetio da je Evropska komisija pomogla i realizaciju mahovljanske petlje sa grantom od pet miliona evra, ističući da se pominje i gradnja mosta na Savi kod Gradiške sa grantom od 6,8 miliona evra.
Trninić je rekao da je Evropska komisija do sada za ove infrastrukturne projekte dala grant sredstva od 24 miliona evra, te više od 10 miliona evra pomoći kod izrade tehničke dokumentacije za ove projekte.
On je izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji i EBRD-u za pomoć u realizaciji ovoh projekata, ističući da će biti nastavljena njihova saradnja sa institucijama Republike Srpske.

 

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!