VOĆE I POVRĆE SKUPLJE OD MESA Borovnice koštaju 18, peršun 9 KM

776

Cijene voća i povrća, čija je prodaja karakteristična za ovaj period, nisu nikada bile više kao ove godine, a kilogram pojedinih poljoprivrednih kultura uveliko je skuplji od kilograma mesa.

Tako, na primjer, cijena kilograma borovnica u BiH ide i do 18 maraka, dok je među povrćem ubjedljivo najskuplji peršun, koji košta čak 9 KM.
Za otprilike toliko prodaje se i grašak, dok je kilogram mahuna i bijelog luka dostigao cijenu od 6 maraka. Kilogram paprike, paradajza, mrkve, kreće se oko 3 KM.
Kad je riječ o voću, poslije borovnica, trenutno su najskuplje maline, koje po kilogramu koštaju čak 10 maraka, dok kajsije i trešnju idu po 6 KM. Zanimljivo je da, iako im je sezona na samom izmaku, jagode i dalje drže visoku cijenu – 4 KM po kilogramu.
Ove cijene su šok za većinu građana koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem i među kojima mnogi u širokom luku zaobilaze čak i ono najstandardnije voće i povrće.
– Ovo je prešlo svaku granicu. Da kilogram voća ili povrća košta 10 i više KM, to nije zapamćeno. Došli smo u poziciju da su peršun, mahune, grašak, pravi luksuz. Kao da je riječ o kulturama koje dolaze iz najegzotičnijih zemalja, a ne o povrću koje je karakteristično za naše podneblje. Došli smo u poziciju da je jeftinije jesti meso nego povrće, što nikad nije bilo – kaže kupac iz Banjaluke.
Povrtlari i voćari potvrđuju da su cijene voća i povrća ove godine dostigle svoj istorijski maksimum, što je posljedica daleko slabije ponude na tržištu nego ranijih godina.
To je rezultat izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika ovog proljeća, dok će najavljena suša tokom ljeta, kako kažu, dodatno smanjiti ponudu poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu, što će usloviti dodatni skok cijena ovih roba.
U Udruženju povrtlara Srpske kažu da je, u poređenju s prethodnim godinama, povrće ove godine mnogo skuplje.
– To je posljedica teške i skupe proizvodnje, lošeg materijalnog stanja poljoprivrednika, te loših vremenskih prilika. Proljeće je bilo kišno i hladno, zbog čega se suočavamo s manjom ponudom i poskupljenjima. Vremenske neprilike zadesile su i region, tako da će i robe iz uvoza biti skupe – ističe predsjednik ovog udruženja Brane Mastalo.
Ako se, kako kaže, još obistine prognoze da će ovo ljeto biti vrelije nego inače, i bez padavina, već na jesen ćemo se suočiti sa novim skokom cijena poljoprivrednih proizvoda.
I voćari potvrđuju da je ova godina bila izuzetno loša za rane sorte voća, čija je ponuda na tržištu značajno manja nego što je uobičajeno.
Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ističe da je voće u proljeće pretrpilo velike štete, koje su za posljedicu imale daleko manji rod, lošijeg kvaliteta.
– Najprije su krenule visoke temperature, pa je vegetacija uslijedila ranije. Onda su nas zadesili mrazevi, pa obilne kiše i hladnoće i voće je dobrim dijelom propalo. Prije svega, izgubili smo dosta roda maline, trešnje, jagode, pa se sada suočavamo s previsokim cijenama ovog voća – objašnjava Dojčinović.
Poručuje da će voće biti i skuplje, s obzirom na činjenicu da domaćeg voća neće biti na tržištu.
– Neće biti ni šljiva, ni jabuka, ni krušaka. Sve u svemu, treba da budemo spremni na nova poskupljenja voća i povrća, jer ovih proizvoda ni približno neće biti dovoljno na domaćem tržištu – kaže Dojčinović.
Podsjetimo, tokom poplava koje su u maju zadesile veći dio RS, pored povrća u baštama i plastenicima, pod vodom se našla i pšenica i kukuruz, koji su takođe pretrpili veliku štetu.
Propale su i trave, pa će, pored nestašice i poskupljenja voća, povrća i žitarica, dodatni problem biti nestašica stočne hrane.
Kupovina na komad
U udruženjima potrošača naglašavaju da su pomenute cijene prevelik udar na kućne budžete većine građana, odnosno da mnogi nisu u prilici da kupuju mnoge vrste voća i povrća.
– Ili ih kupuju u veoma malim količinama, jer nemaju novca za nešto više. Rijetki su oni koji kilogram nekog voća mogu da plate 10 i više KM, a slično je i sa povrćem. Činjenica je da kod nas sve poskupljuje, dok primanja ne idu značajnije gore. Takođe, nekadašnja tiha poskupljenja, koja podrazumijevaju skok cijena za par pfeniga, unazad godinu-godinu i po dana su postala više nego očigledna. Možda i nije toliko strašno kad neki proizvod poskupi za, naprimjer, desetak pfeniga, ali kad tokom jedne godine cijena istog proizvoda ode nekoliko puta, to je već problem.  U poređenju s cijenama hrane koje su bile aktuelne prije godinu i po dana, građani se danas suočavaju s drastičnim poskupljenjem mnogih proizvoda – naglašavaju u ovim udruženjima.
Zato ne čudi što građani sve češće u nabavku idu po tek nekoliko najjeftinijih namirnica. Kupe hljeb, nekoliko jaja, malo krompira i makarona, koji komad jeftinijeg voća, i to je to.
– U Srpskoj je, praktično, sve poskupilo, a posebno voće i povrće, koje nikad nije bilo skuplje – kažu trgovci.
(Srpskainfo)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!