Jabuke ajdared povučene s tržišta

820

Jabuke ajdared, proizvođača “Ogi voće” Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

 “Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla”, saopšteno je iz Agencije.

Oni kažu da su sve informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti, povlačenje i opoziv proizoda dostavili na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

“U okviru vanredne inspekcijske kontrole Republička uprava za inspekcijske poslove RS zabranila je distributeru promet jabuke ajdared I, II i III klase proizvođača ‘Ogi voće’ d.o.o. Gradiška, te naložila povlačenje isporučene količine jabuka od kupaca. Prema pismenoj izjavi odgovorne osobe distributera, kupci su obaviješteni da su jabuke neispravne i zahtijevan je povrat odmah po saznanju o rezultatima analize”, navedeno je u saopštenju Agencije.

Oni ističu da je inicijalnom procjenom rizika zaključeno da kratkotrajni unos jabuke s utvrđenim ostacima aktivne materije Carbendazim (0,450 mg/kg ± 0,225 mg/kg) predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece, dok za odraslu populaciju rizik po zdravlje nije ozbiljan.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!