Novih 50 rampi za osobe sa invaliditetom

494

Banjaluka – Kako bi se olakšao pristup osobama sa invaliditetom, ove sedmice će na više lokacija na gradskom području započeti izgradnja pristupnih rampi na saobraćajnicama.

Prema najavama iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, biće izgrađeno oko 50 rampi koje bi trebalo da olakšaju kretanje osobama sa invaliditetom. Brojna udruženja građana i nevladin sektor ali i stručna lica su ukazivala na povećanu potrebu poboljšanja infrastrukture za invalide
– Na osnovu ranijih sastanaka i analiza sa udruženjima, koja okupljaju osobe sa invaliditetom, izrađena je analiza stanja javnog prevoza i evidentirane lokacije na kojima je potrebno izgraditi nove pristupne rampe i sanirati postojeće koje su oštećene. U skladu s tim, utvrdili smo prioritetne lokacije na kojima ćemo raditi ovog ljeta – kažu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.
U prvoj fazi, biće izgrađene rampe u ulicama: Zdravka Čelara, Patrijarha Makarija Sokolovića, Teodora Kolkontronisa, Đure Daničića, Tržničkoj i Ive Lole Ribara.
– Pored nabrojanih ulica, izgradnja rampi za osobe sa invaliditetom i sanacija trotoara izvodiće se i u Trapistima, od raskrsnice na ukrštanju Bulevara Milutina Milankovića, ulice Ilije Garašanina i Slatinske ulice do Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” – dodaju iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.
Osobe sa invaliditetom pozdravljaju aktivnosti Gradske uprave na poboljšanju infrastrukture.
– Treba reći da je veliki broj ulica u našem gradu pokriven rampama ali ima i znatan broj onih koji nam predstavljaju problem za kretanje.  Naši sugrađani su veoma ljubazni i žele svaki put kada se u kolicima nađem pred trotoarom da mi pomognu da se popnem na pješačku stazu. Međutim, sa izgradnjom pristupnih rampi meni niko neće trebati da pomaže jer ću moći da se krećem sam – kaže jedan sugrađanin, osoba sa invaliditetom koji je želio da ostane anoniman.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!