Novi BMW na putu da “zgazi” sve

1120

Novi BMW M8 Competition je na putu da „zgazi“ sve od Mercedes-AMG S 63 Coupea do novog Porsche 911 Carrere 4.

BMW je konačno primijenio odgovarajući „M“ tretman za perjanicu serije 8, a rezultat je BMW M8 Competition. Riječ je o najmoćnijem serijskom „M“ modelu do sada, koji konačno ulazi na teritoriju koja nije bila dostupna za originalni E31.

Cijene u Velikoj Britaniji za kupe i kabriolet iznose 123.435, odnosno 130.435 funti, a na putevima će se pojaviti u oktobru. Uprkos „Competition“ oznakama, malo toga razlikuje novi M8 od ostatka porodice s aspekta dizajna. Prednji odbojnik je doduše dobio nešto veće ventilacione otvore i „bubrege“, dok je zadnji difuzor „pocrnio“. Točkovi su od kovane aluminijumske legure, prečnika 20 cola, istog dizajna kao što je slučaj kod ostalih pripadnika „Competition“ portfolija.

Kao i standardni model, i M8 je opremljen kompletnim LED farovima s BMW-ovom „Laserlight“ matričnom jedinicom kao opcionalom. Dodatni elementi karoserije od ugljeničnih vlakana takođe mogu da se priušte kroz opcioni „karbonski“ paket.

Slična priča se odnosi i na unutrašnjost. Ono što razlikuje najmoćniju „osmicu“ od M Sport verzije su za nijansu više sportski orijentisana sjedišta, crveni „M“ dugmići na volanu, neki dodatni detalji od ugljeničnih vlakana i nova kožom presvučena ručica mjenjača. Info-zabava je pokrivena 10,25-inčnim centralnim displejem s najnovijom iDrive postavkom, dok se 12,3-inčni digitalni klaster instrumentacije nalazi iza volana, sa specifičnom M8 grafikom.

Malo toga, što se „površinskih“ stvari tiče, priča pravu priču o ovom automobilu. Ono što ga u najvećoj mjeri definiše se nalazi ispod haube. Riječ je o istom 4,4-litarskom tvin-turbo V8 koji se nalazi i u M850i, ali se u ovom slučaju snaga penje na 625 konja i 750 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Pored suficita u snazi, motor je dobio i robusnije nosače i novi izduvni sistem.

Snaga se preko osmostepenog Steptronic mjenjača i xDrive integralnog pogona šalje na sve točkove. BMW kaže da kompletan paket obezbjeđuje sprint do „stotke“ za samo 3,2 (kupe), odnosno 3,3 sekunde (kabriolet).

Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h, ali kada je u igri opcioni M Driver paket, uklanjanje limitera omogućava da kazaljka brzinomjera dođe do 305 km/h. Naravno, od ovog automobila ne treba očekivati neku posebnu štedljivost. Prosječna potrošnja kupea iznosi 10,5 litara, a emisija CO2 242 g/km.

BMW takođe navodi da xDrive sistem gravitira ka zadnjem pogonu, a prednje točkove angažuje onda kada zadnja osovina počinje da gubi prijanjanje. Vozač može samostalno konfigurisati distribuciju snage između prednjih i zadnjih točkova u meniju info-zabavnog sistema, a može se i „igrati“ različitim postavkama kontrole prijanjanja, kao i režimima vožnje. Deaktivacija elektronske kontrole stabilnosti u potpunosti pogon prebacuje na zadnje točkove.

M šasija je lakša, ali se promjene na sistemima upravljanja i ogibljenja čine minornim u odnosu na M850i. BMW je M8 opremio istim adaptivnim hardverom kada je oslanjanje u pitanju, ali ga je podesio nešto drugačije u skladu s većom izlaznom snagom M8.

U standardnu opremu M8 Competitiona se ubrajaju Driving Assistant (tempomat) i Parking Plus Assistant (automatsko parkiranje i zadnja kamera), ali će kupci morati da izdvoje dodatnu sumu za najnoviju BMW-ovu Driving Assistant Professional postavku, koja obezbijeđuje poluautonomnu vožnju.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!