U Srpskoj 1.800 oboljelih od multipla skleroze

588

Oboljeli se suočavaju sa skupim terapijama i diskriminacijom. U Republici Srpskoj ima 1.800 obolelih od multipla skleroze, dok terapiju koju kompletno pokriva Fond zdravstvenog osiguranja prima njih 95, ili manje od šest odsto, rekao je predsjednik Udruženja multiple skleroze Srpske Miroslav Vukomanović.

Vukomanović je rekao da su najveći problemi sa kojim se oboljeli od multipla skleroze susreću nedostupnost najskupljih terapija, ali i diskriminacija kada je riječ o zapošljavanju.

On je novinarima, povodom današnjeg Svjetskog dana oboljelih od multipla skleroze, rekao da samo 95 obolelih prima terapije koje kompletno finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Nacionalni koordinator za multipla sklerozu u Republici Srpskoj Sanja Grgić rekla je da je u Srpskoj, posebno u Banjaluci, zabilježen porast obolele dece između 12. i 14. godine.

Pretežno je riječ o oboljenju koje pogađa mlađe osobe i kod većine bolesnika znaci se javljaju između 20. i 40. godine života, a sve češće i u ranoj adolescenciji, rekla je Grgićeva.

Ona kaže da ova bolest predstavlja zapaljensko, autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema, te da je vodeći netraumatski uzrok invalidnosti kod mladih.

Grgićeva je rekla da je cilj obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze da se pacijenti oboljeli od ove bolesti učine vidljivijim u društvu.

Dvadesetpetogodišnja Milica Galić kaže da je od multipla skleroze oboljela prije devet godina.
Galićeva, koja je master italijanskog jezika i književnosti i nezaposlena je, trenutno se liječi imunosupresivnom terapijom druge linije.

– Stigme ne mogu reći da je bilo, ali ni da nije. Problem je što vas svi gledaju kada prođete ulicom sa hodalicom, navela je Galićeva.

Ona je dodala da o ovoj bolesti treba više pričati, jer ljudi nisu dovoljno upoznati o njoj.

– Kada kažem da imam multipla sklerozu, u 90 odsto slučajeva ljudima uopšte nije jasno o čemu im govorim i šta u stvari ovo oboljenje predstavlja, upozorila je Galićeva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!