U Mostaru održan Večernjakov pečat

789

U Mostaru je održano 18. izdanje Večernjakovog pečata kojim se odalo priznanje najznačajnijim osobama u Bosni i Hercegovini.

Godinama je Večernjakov pečat društveni događaj broj jedan, a dan održavanja manifestacije onaj je kad se vidi kako je Bosna i Hercegovina, uz više razumijevanja jednih za druge, moguća kao normalna država sva tri naroda i njenih građana. Jednim od najdužih crvenih tepiha u Evropi proli su i pjevači koji su uveličali manifestaciju; najpopularniji pjevač s ovih prostora Zdravko Čolić, zatim Mate Bulić, Ilma Karahmet, pobjednica na prošlogodišnjem Porinu Mia Dimšić i brojni drugi koji su učestvovali u programu.
Glavnom uredniku Večerenjeg lista Draženu Klariću uručena je posebna čestitka povodom 60. rođendana Večernjeg lista s više od hiljadu potpisa.
Mate Bulić proglasio je osobe godine. Tu titulu dobili su “vatreni” iz Bosne i Hercegovine i selektor Zlatko Dalić. Nagradu su tako dobili Zlatko Dalić iz Livna, Dejan Lovren iz Kraljeve Sutjeske, Mateo Kovačić iz Kotor Varoši, Tin Jedvaj iz Mostara, Vedran Ćorluka iz Dervente, Ivan Rakitić iz Žepča, Mario Mandžukić iz Posavine i Luka Modrić iz Mostara.
Dobitnik Večernjakovog pečata za doprinos kulturi i umjetnosti je Zdravko Čolić.
U kategoriji Lobista za BiH Večernjakov pečat dobio je Piter Dafi, šef misije USAID-a u BiH.
U kategoriji Naše gore list Večernjakov pečat dobio je preduzetnik Ivica Nuić.
U kategoriji za sportistu godine Večernjakov pečat dobio je košarkaš Mirza Teletović, dok je Večernjakov pečat za posebne sportske uspjehe dobio Duško Bajević.
Večernjakov pečat posthumno je dodijeljen glumcu Ivi Gregureviću.
Priznanje za životno djelo dobio je pjevač Mate Bulić, koji obilježava i 40 godina karijere.
U kategoriji Javna uprava Večernjakov pečat osvojila je Irena Hadžiabdić.
U kategoriji Znanost Večernjakov pečat osvojili su Zoran Tomić, Rifat Škrijelj i Radoslav Gajanin.
U kategoriji Lokalni lider Večernjakov pečat dobili su gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković.
U kategoriji Privrednik godine Večernjakov pečat dobila je Mladenka Grgić.
U kategoriji za međureligijski dijalog Večernjakov pečat dobile su sestra Blanka Jeličić i Šejla Mujić-Kevrić.
Ponos BiH u kategoriji Uspjeh godine dobili su Dane Vasić i Daut Tihić.
Dr. Nikica Gabrić dodijelio je nagradu Ponos BiH u kategoriji Pothvat godine, a dobila ju je Adisa Tufo.
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić dodijelio je nagradu Ponos BiH u kategoriji ‘Humanost’. Nagradu je osvojio Senaid Išerić.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je Adnanu Meviću, šest milijarditom stanovniku zemlje uručila kopiju Opšte povelje UN-a o ljudskim pravima.

(vecernji.hr)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!