U grad na Vrbasu iduće godine stiže više od 1.500 biciklista

859

Kvalifikaciona trka za Svjetsko prvenstvo u biciklizmu, kojem je domaćin Vankuver 2020. godine, biće održana u Banjaluci u maju iduće godine.

Potvrđeno je ovo nakon sastanka u Italiji predstavnika Granfondo svjetske serije i banjalučke Asocijacije za sport. Biće to ujedno generalna proba za Svjetsko prvenstvo kojem je grad na Vrbasu domaćin 2021. godine i koje će okupiti bar 3.000 takmičara. S obzirom na to da će kvalifikaciona trka biti vožena na istoj stazi gdje je planirano i prvenstvo, očekuje se da u Banjaluku dođe najmanje 1.500 biciklista iz svih krajeva svijeta.

– Postali smo stalni član Granfondo svjetske serije, što znači da će jedna od 20 trka koja se boduje za kvalifikacije svake godine biti održavana kod nas. Ovo je vrlo značajan događaj, jer će Banjaluku posjetiti skoro 3.000 ljudi idućeg maja, što takmičara, što njihovih pratilaca. Osim biciklizma, razvijamo i turizam, promovišemo prirodu, gostoprimstvo, proizvode… – rekao je direktor Asocijacije za sport Vladimir Kuvalja.

Kvalifikacije će imati dvije drumske trke i obje će biti vožene kroz kanjon Vrbasa i na lokalitetu Manjače. Jedna će biti duga 100, a druga 150 kilometara. Komesari Svjetske biciklističke unije (UCI) već su obišli stazu i zadovoljni su viđenim.

Inače, Kuvalja je iskoristio priliku da zahvali gradskim i republičkim institucijama koje su prepoznale značaj ovog događaja i od kojih će imati veliku podršku prilikom organizacije, koja je poprilično kompleksna.

 

Predstavništvo RS u Srbiji veliki oslonac

Kako još sabira utiske poslije 13. izdanja trke „Beograd – Banjaluka”, koja je prema svim ocjenama bila daleko najbolja do sada, Kuvalja je iskristio priliku da se posebno zahvali Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji na čelu sa Mlađenom Cicovićem.

– On je već dugo godina uz nas i zaista se potrudi da sve u Beogradu protekne u najboljem mogućem redu. U razgovoru sa kolegama koji organizuju slične stvari, ali i događaje iz drugih sfera čuo sam da se maksimalno zalaže da pomogne i zaista mu veliko hvala. Daleko od toga da se osjećamo strancima u Srbiji ali je uvijek lijepo kada znate da u svakom trenutku imate na koga da se oslonite – rekao je Kuvalja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!