Otkrijte da li ste intolerantni na ugljene hidrate

330

O intoleranciji na gluten posljednjih godina puno se govori, ali nepodnošljivost ugljenih hidrata takođe je vrlo česta pojava, kako prenosi Mindybodygreen.

“Riječ je o sivoj zoni. Količina ugljenih hidrata koji odgovaraju metabolizmu jedne osobe, ne mora uvijek zadovoljavati potrebe koje ima druga osoba. Kroz svoj rad imao sam dosta iskustva s pacijentima koji su probleme sa zdravljem riješili tako što su ograničili unos rafinisanog šećera i zamijenili rafinirane ugljene hidrate namirnicama od cjelovitih žitarica, slatkim krompirom i svježim voćem”, rekao je dr Frank Lipman te objasnio kako odgovaranjem na sljedeća pitanja možete provjeriti svoju toleranciju na ugljene hidrate.

1. Jeste li pretili?

2. Osjećate li se većinu vremena umorno, pogotovo nakon što pojedete obrok zasićen ugljenim hidratima?

3. Vodite li uglavnom sjedilački način života?

4. Osjećate li da je vaš apetit izvan kontrole?

5. Žudite li često za slatkišima i hranom punom škroba poput hljeba, tjestenine, krompira i graha?

6. Imate li vrtoglavice kada ste gladni?

7. Je li vaš nivo šećera u krvi u granicama normale?

8. Imate li problema s anksioznošću ili depresijom, probleme s kožom, bolove u zglobovima, hormonske promjene ili probleme sa spavanjem?

“Ako ste odgovorili potvrdno na samo jedno od ovih pitanja, pokušajte 14 dana iz ishrane ukloniti sve žitarice, mahunarke i povrće bogato škrobom (mrkvu, kukuruz, krompir, tikvu, slatki krompir) te voće. Takođe, izbjegavajte šećer, čak i prirodne zaslađivače poput meda i javorovog sirupa, a posebno slatka gazirana pića. Nakon četrnaestog dana ponovno odgovorite na pitanja pod brojem 2, 5, 6 i 8. Ako su se odgovori promijenili, najvjerovatnije ste intolerantni na ugljene hidrate”, objasnio je dr Lipman.

(Index.hr)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!