Zajednički riješiti pitanje imovine BiH u Hrvatskoj

547

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je danas u Sarajevu da Hrvatska ne želi da uzme imovinu BiH u toj zemlji i da treba postići zajedničko rješenje o ovom pitanju.

“Mi nemamo namjeru ništa uzimati BiH”, rekao je Bošnjaković nakon sastanka sa ministrom pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josipom Grubešom. Podsjećajući da je u Hrvatskoj na snazi zabrana raspolaganja imovinom BiH, Bošnjaković je naveo da je do sada samo ministar pravosuđa mogao donijeti odluku da se ta imovina da na raspolaganje na zahtjev vlasnika.

“Međutim, često je problem što nemamo pravog vlasnika, nekoga ko je u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik neke nekretnine, ili više ne postoji firma ili je teško dokazivo pravno nasljeđe”, rekao je Bošnjaković.

Grubeša je naveo da je ugovorom o sukcesiji definisano da će zemlje nastale raspadom Jugoslavije sklopiti bilateralne sporazume o vraćanju imovine.

“Hrvatska je već napravila sporazum sa Slovenijom i Makedonijom i vjerovatno će na istom principu ponuditi sporazum i nama”, dodao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, razne institucije i pojedinci nisu mogli u Hrvatskoj dokazati da su pravni nasljednici te imovine i iz tog razloga je Hrvatska zahtijevala od BiH da bude potpisan sporazum.

Grubeša i Bošnjaković razgovarali su i o sporazumu između BiH i Hrvatske o izručenjima i izdržavanju kazne zatvora, te o saradnji u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina.

“U BiH još nismo donijeli revidiranu strategiju za procesiuranje ratnih zločina, koja je na čekanju u Savjetu ministara, bez obzira što gotovo imamo konsenzus u vezi sa njenim donošnjem”, podsjetio je Grubeša.

On je dodao da je cilj strategije da se procesuiraju ratni zločini u što kraćem roku i da se nađe model da se okončaju procesi u slučaju svih potencijalno osumnjičenih koji se ne nalaze u BiH, već u susjednim zemljama.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!