“Stazom smrti” prošlo 10.000 ljudi

593

Preko 10.000 mladih Jevreja iz Izraela i drugih zemalja svijeta zajedno sa poljskim vršnjacima i grupom preživjelih logoraša prošli su danas logorom Aušvic.

 

U takozvanom Maršu živih prošli su “stazom smrti” dugom tri kilometra kako bi odali poštu žrtvama Holokausta na Jom Ha-Šoa, dan kada ih se sjeća i Izrael.

“Mi preuzimamo odgovornost za budućnost. Jer u pamćenju se ne radi samo o tome da pamtimo,sjećanje je važno, to je svjedok na to što se ovde desilo. Ali bez svijesti o tome kakvo značenje to ima za nas, neće biti boljeg svijeta”, kazao je zamjenik direktora tog muzeja Andžej Kacožik nakon što su mladi Jevreji i Poljaci obišli Muzej bivšeg njemačkog koncentracionog logora Aušvic Birkenau.

Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

Mladi iz obje zemlje sa plavo bijelim zastava Izraela, sa odjećom ukrašenom detaljima u izraelskim nacionalnim bojama prošli su u nijemom maršu od glavne kapije logora sa ciničnim napisom “Rad oslobađa” do ruševina gasnih komora i Spomenika žrtvama Holokausta i logora Aušvic, gde je otpevana i jevrejska molitva za mrtve, Kadiš.

“Za holokaust ima da zahvalimo njemačkom narodu. Da Njemci nisu glasali za Hitlera, ne bi bilo nacista, ne bi bilo nikakvog Holokausta. Ne bi bilo logora smrti koje su Njemci podigli na teritoriji Poljske”, kazao je pred ovogodišnji Marš živih jedan od Jevreja koji su preživjeli pakao Aušvica, Edvard Mozberg.

Kao logoraš koji je preživeo Holokaust, a u Aušvic je dospeo kao 13-godišnji dječak, Mozberg je rekao da je za njega najvažnije da razgovara sa mladima koji dolaze u Marš živih i pomaže im da upoznaju istoriju, kako se nešto takvo više nikada ne bi desilo.

Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

Ove godine Marš živih posebnu poštu odaje mađarskim Jevrejima, na 75. godišnjicu početaka transporta Jevreja iz Mađarske, kojih je u Aušvic prevezeno za nekoliko mjeseci 1944. godine 430.000 hiljada.

Među žrtvama Aušvica bilo je i oko 10.000 Jevreja iz bivše Jugoslavije, a u logoru su njemački nacisti pobili u gasnim komorama i neljudskim uslovima koji su vladali u toj fabrici smrti preko 1,1 milion ljudi, od čega su ;prema podacima Muzeja u Aušvicu milion žrtava bili Jevreji iz raznih krajeva Evrope.

Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT

Marš živih organizuje Izrael u saradnji sa poljskim vlastima na Jom Ha-Šoa od 1988. godine kao susret jevrejskih đaka iz Izraela ali i drugih zemalja svijeta sa preživjelim logorašima, a mladi Jevreji zajedno sa poljskim vršnjacima obilaze ;tih dana koncentracione logore koje su Hitlerovi nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj.

U znak pošte za šest miliona Jevreja stradalih u holokaustu u nijemoj povorci, zajedno sa nekima od preživjelih logoraša, ponekad i visokim zvaničnicima Izraela i Poljske, mladi svake godine prolaze ćutke Stazu smrti od ulaza u Aušvic do gasnih komora u dijelu nekadašnjeg logora Birkenau.

Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT
Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ GRYGIEL POLAND OUT
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!