Pionirski poduhvat ruskih ljekara

698

Ruski ljekari uradili su prvu uspješnu istovremenu transplantaciju cijelih pluća i jetre na svijetu.

Prva uspješna kombinovana transplantacija oba plućna krila i jetre kod djeteta sa cističnom fibrozom urađena je u medicinskom istraživačkom centru „Šumakov“ u Moskvi.

Pacijentu, devetogodišnjem Mihailu, dijagnostikovana je cistična fibroza, genetski poremećaj, koji istovremeno pogađa nekoliko organa, na prvom mjestu, pluća. Takođe, dječak je i imao cirozu jetre.

Bilo je potrebno nekoliko timova ljekara, tri organa i 16-časovna operacija kako bi se dala bar neka šansa za život malom pacijentu, koji je jedva hodao i, prije operacije, imao samo 30 kilograma.

„Zadovoljstvo mi je da vam predstavim jedinstvenu uspješnu kombinovanu transplantaciju tri organa kod djeteta, prvu ne samo u Rusiji, već i u svijetu“, sa ponosom je istakao šef Centra, Sergej Gotie.

Dva mjeseca kasnije, dječak se potpuno oporavio. Prema stručnoj literaturi, do sada su izvedene još samo 3 ovakve operacije, ali neuspešno.

Cistična fibroza je najčešća kod ljudi iz sjeverne Evrope, i pogađa jedno od 3.000 novorođenčadi. Prvi put, prepoznata je kao bolest 1938. godine i jedna je od prvih otkrivenih genetskih bolesti.

IZVOR RTS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!