Toyota rekla zbogom limuzini koju je proizvodila 50 godina

623

Luksuzni sedan, za koji možda niste ni čuli, prodavao se preko pola vijeka u Japanu, ali i na tržištu SAD.

Nakon više od 50 godina, Toyota Mark II/Mark X odlazi u penziju. Limuzina je nastala još 1968. pod oznakom Mark II, da bi 2004. promjenila ime u Mark X.

Ovaj sedan sa zadnjim pogonom spadao je u najluksuznije Toyota modele u periodu dok japanski proizvođač još nije lansirao svoj premijum brend Lexus. Mark II/Mark X predstavljao je alternativu modelu Toyota Camary za one kupce koji preferiraju limuzine sa zadnjim pogonom, uz opciju pogona na sva 4 točka.

U SAD je Mark II počeo da se prodaje 1969. pod imenom Corona.

Kada je 1977. promijenjen dizajn ovog automobila, proizvođač ga je na američkom tržištu preimenovao u Toyota Cressida. Pod ovim nazivom prodavao se do 1992.

Toyota Mark II 2004. godine postaje Mark X i pod tim imenom je poznata do danas.

Japanski proizvođač oprostiće se od svoje limuzine nakon pola vijeka specijalnom ograničenom serijom Mark X 250S Final Edition.

Automobil će biti opremljen posebno dizajniranim 18-inčnim alu felnama i imaće tamno hromirane stilske detalje na karoseriji, dok će u unutrašnjosti dominirati crvene i crne nijanse, a sjedišta će biti presvučena alkantarom i kožom.

Kupci će moći da biraju između tri boje spoljašnjosti – White Pearl Crystal Shine, Silver Metallic i Precious Black Pearl. Mark X 250S Final Edition će moći da se naruči u verzijama sa zadnjim i pogonom na sva 4 točka.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!