Bar jedno jaje neka bude u ovoj boji, a evo i zašto

399

Za čuvarkuću se vjeruje da tjera zle sile i demone od kuće i ukućana, odnosno čuva ih od svih loših stvari i nesreće – otuda potiče i njegov naziv.

Sutra je Veliki petak, dan koji se još naziva i “petak stradanja”, a podrazumjeva najstroži post. Na ovaj dan farbamo vaskršnja jaja i pripremamo ih za nedjelju.

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja i svaka domaćica bira sebi najljepšu, ali ono što je u većini domova neizbježno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Vaskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, običaj u Srbiji je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva čuvarkuća, čuva se cijele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Kada osvane vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posjetu se ne ide bez jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posjetu, a da vam nije doneo jaja.

Izvor b92

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!