Broj žrtava u Šri Lanki se popeo na 215, od stranih državljana najviše Britanaca

640

ŠRI LANKA – Trinaest ljudi je uhapšeno u vezi sa bombaškim napadima u Šri Lanki u kojima je poginulo 215 ljudi.

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge (Wickremesinghe) rekao je da su većina uhapšenih lokalno stanovništvo, ali da će dalja istraga utvrditi da li postoje i “prekomorske veze”.
On je naveo da je postojalo određeno upozorenje na mogući napad, ali kako o tome nije bio obaviješten, te nisu preduzete mjere predostrožnosti. Kazao je i kako će se taj propust istražiti.
– Sada je prioritet uhapsiti napadače, rekao je Vikremesinge.
U međuvremenu, policija Šri Lanke zaplijenila je kombi koji su, navodno, koristili napadači.
Ministar za nacionalne integracije Mano Ganesan rekao je da je policija upozorena prije sedam dana da su u Kolombu mogući samoubilački napadi na političare, objavio je “Gardijan”.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) osudio je “užasne terorističke napade na crkve i hotele u Šri Lanki na sveti dan za hrišćane – Uskrs”.
On je na Twitteru napisao da su UN solidarne sa Šri Lankom i da globalna zajednica treba da se bori protiv mržnje i nasilnog ekstremizma.
– Sveta mjesta moraju se poštovati, napisao je Gutereš.
Među žrtvama su i strani državljani, najmanje njih 27. Kako prenosi CNN u napadima je stradalo pet Britanaca, uključujući dvoje sa dvojnim državljanstvom britanskim i američkim, tri Indijca, dva Kineza, kao i dva turska državljanina. Poginuo je i jedan Danac, te jedan Portugalac.
Ministarstvo vanjskih poslova Šri Lanke je ranije saopšilo da je devet stranih državljana prijavljeno kao nestalo i kako se vjeruje da je 25 neidentifikovanih tijela u mrtvačnici sudskog medicinskog centra u Kolombu.
Izvor: avaz

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!