Odštampano prvo tri-de srce sa krvnim žilama

860

Istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu proizveli su srce veličine zečijeg, i smatraju da će takav „veliki medicinski proboj“ unaprijediti mogućnosti za transplantaciju.

Novinarima je u Tel Avivu prikazan tri-de otisak srca veličine trešnje, uronjen u tečnost.

„Ljudi su uspijevali i ranije da štampaju strukturu srca ali ne sa ćelijama ili krvnim sudovima“, rekao je Dvir.

Međutim, naučnici navode da je pred njima još mnogo izazova pre nego što se počne sa konkretnim transplantacijama srca.

Pred istraživačima je sada naredni zadatak – da omoguće da ovako štampana srca počnu „da se ponašaju“ kao prava.

Ćelije najnovijeg štampanog srca trenutno su u stanju da se kontrahuju, ali još uvek nemaju mogućnost pumpanja. Najpre će se raditi transplantacije na životinjama.

„Možda će za deset godina štampači organa biti prisutni u najboljim bolnicama širom svijeta, i ove procedure će se sprovoditi rutinski“, kaže Dvir i dodaje da će se ipak krenuti najpre sa organima koji su jednostavniji od srca.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti na svijetu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, a transplantacije su trenutno jedina opcija dostupna pacijentima. Tu je i problem odbacivanja organa posle transplantacije, što istraživači žele da prevaziđu.

Izazovi koji ostaju naučnicima uključuju i stvaranje srca ljudske veličine ali i štampanje malih krvnih sudova, jer su aktuelni tri-de štampači ograničeni veličinom rezolucije.

IZVOR :rts.rs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!