Kako da ofarbate jaja za Uskrs bez kupovine vještačkih boja

1351

Bez trošenja novca na boje koje sadrže hemikalije – ako skuvate ove namirnice dobićete najljepšu žutu i crvenu boju za farbanje jaja za Uskrs!

Plava, crvena, zelena, žuta, sve ove boje želimo u uskršnjoj korpi, ali mnogi su zaboravili da na prirodna način možemo sami napraviti najljepše boje za farbanje jaja za Uskrs.

Vještačke boje za jaja mogu biti neprovjerene i rizične po zdravlje, pa ukoliko ne želite da rizikujete, ofarbajte jaja tradicionalniom prirodnim bojama.

Žutu boju za jaja možete napraviti od kurkume, kore organske narandže ili limuna, šargarepe, sjemena celera, kumina i mirođije.

Crvena boja jaja najčešće dominira na uskršnjoj trpezi, a nju možete dobiti od ljuski crvenog luka, soka od nara, od cvekle i cveta hibiskusa.

Postupak farbanja jaja prirodnim bojama – na jednu šolju isjeckanog povrća, voća, soka ili začina dodate jednu šolju vode. Dobijenu mješavinu stavite na šporet i pustite da provri, a onda kuvajte još pola sata.

Boja je gotova kada dobijete boju koja je za par nijansi tamnija od boje u kojoj želite da ofarbate jaja. To možete provjeriti tako što na bijeli tanjir sipate nekoliko kapi boje.

Ako ste zadovoljni bojom, sklonite šerpu sa vatre i ostavite boju da se ohladi do sobne temperature. Nakon što se ohladi sipajte kašiku sirćeta u boji i promješajte.

Jaja stavite u šerpu, ali tako da budu razmaknuta i prelijte ih bojom. Prelivena jaja bojom ostavite da odstoje u frižideru dok ne dobijete željenu nijansu.

Kako bi još ljepše boja izgledala, osušena jaja premažite uljem.

Izvor: Lovesensa

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!