Staklom protiv najsmrtonosnijih bakterija

949

Protiv modernih bolesti možemo se boriti pomoću vijekovima starih tehnika. Naime, britanski naučnici osmislili su novi način borbe protiv smrtonosnih bakterija koje u bolnicama ubijaju hiljade ljudi svake godine.

Vijekovima stara tehnika vitraža modernizovana je dodavanjem različitih metala u boje, zahvaljujući čemu nova vrsta stakla može da iskorjeni najsmrtonosnije bolničke infekcije u roku od nekoliko sati.

U stvari, takozvano bioaktivno staklo i nije novo – hirurzi ga koriste u implantatima, ali sada dobija novu funkciju u borbi protiv infekcija.

„Ideja je da će hirurg, posle završene intervencije, u rezove dodati materijal koji će se polako rastapati, oslobađajući jone bakra i kobalta. Ovaj materijal je antimikrobni i može da zaustavi infekcije. Svojevrsni biološki stimulans obezbjediće pravu koncentraciju elemenata koji će pomagati tijelu da se regeneriše“, objašnjava Ričard Martin, fizičar materijala sa Univerziteta Aston.

Istraživanje nudi mogućnost jeftinih premaza koji se bore protiv infekcija, uključujući ešerihiju koli i smrtonosni meticilin-rezistentni stafilokokus aureus (MRSA), vrstu zlatne stafilokoke, koja je postala otporna na pencilinske a potom i na mnoge druge antibiotike.

Inače, svake godine u bolnicama se zarazi oko četiri miliona ljudi.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!