Stadion “Filip Drugi” preimenovan u “Toše Proeski”

583

Nacionalni stadion Filip Drugi u Skoplju od danas se zove Stadion Toše Proeski.

– Tokom redovne 129. sednice Vlade Republike Sjeverne Makedonije donijeta je odluka o preimenovanju stadiona u nacionalnu arenu “Toše Proseski” u čast njegovog lika, koji je ostavio trag u makedonskoj i regionalnoj savremenoj istoriji – napisao je portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski na Tviteru.

Gradski stadion u Skoplju vlada na čelu sa VMRO-DPMNE je 2009. godine imenovala kao Nacionalna arena “Filip Drugi”, a 2016. preimenovan je u Telekom Arenu, a po raskidu ugovora sa kompanijom Telekom, arena je dobila svoje prethodno ime “Filip Drugi”.

Riječ je o najvećem sportskom objektu u Sjevernoj Makedoniji sa kapacitetom za oko 33.000 gledalaca i ubraja se u srednje po veličini stadione u Evropi.

Smatra se da je novo preimenovanje stadiona uslijedilo zbog Prespanskog sporazuma sa Grčkom, u kome se navodi da su antički likovi poput Aleksandra Velikog i Filipa Drugog dio antičke helenske, odnosno grčke istorije.

Spomenici Aleksandru Velikom i Filipu Drugom, koji su postavljeni na centralnom trgu u Skoplju, neće biti sklonjeni, ali će, prema odredbama Sporazuma iz Prespe, biti postavljene nove table na kojima će biti jasno precizirano da potiču iz antičke helenske, odnosno grčke istorije.

izvor tanjug

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!