Otvoren Simpozijum o reumatoidnom artritisu

779
U Kongresnom kompleksu Banje Slatina u Laktašima danas je otvoren Simpozijum o poboljšanju kvaliteta života oboljelih od reumatoidnog artritisa.
Simpozijum „Poboljšanje kvaliteta života oboljelih od reumatoidnog artritisa“ - Foto: SRNA

Simpozijum „Poboljšanje kvaliteta života oboljelih od reumatoidnog artritisa“Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja reumatologa Republike Srpske Nenad Prodanović rekao je novinarima da su za poboljšanje života oboljelih od reumatskih bolesti važni dobra terapija, praćenje toka bolesti i što uspješnija rehabilitacija.

– Pokušaćemo da na ovom skupu izgradimo nacionalni konsenzus o tome šta je optimalan pacijent za uspješnu fizikalnu rehabilitaciju iz ugla reumatologa, kardiologa i fizijatara – rekao je Prodanović.

On je naveo da Srpska godišnje izdvaja oko dva miliona KM za rehabilitaciju ovih pacijenata, te da u Republici prema prošlogodišnjim podacima ima oko 13.000 oboljelih od hroničnih poliartritisa.

– Ovu bolest obično imaju pacijenti od 30 do 60 godina starosti – rekao je Prodanović.

On je naglasio da simpozijum organizuju udruženja reumatologa i fizijatara Srpske u saradnji sa Ligom protiv reumatizma BiH, Medicinskim fakultetom Banjaluka, Univerzitetskim kliničkim centrom Srpske i Zavodom “Dr Miroslav Zotović”.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da se simpozijumom pridaje velika pažnja problematici pacijenata sa reumatskim oboljenjima i važnosti njihove rehabilitacije i terapije.

– Cilj je da kolegama prenesemo novine kada je riječ o terapiji i pristupu liječenju ovih bolesnika, ali i dijagnostici. Mislim da uopšte ne zaostajemo kada je u pitanju transfer znanja koji je jako bitan kako bi naši doktori i ostalo medicinsko osoblje bili potpuno usklađeni sa stavovima, a naši pacijenti dobili što bolju zdravstvenu zaštitu – rekao je Škrbić.

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Tatjana Nožica Radulović rekla je da su fizikalna terapija i medicinska rehabilitacija dio strategije liječenja pacijenata sa reumatskim bolestima.

– Fizijatrijskom intervencijom, koja je jako bitna, možemo da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa reumatskim bolestima – rekla je Radulovićeva.

Pomoćnik direktora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” za kvalitet i sugurnost usluga Nataša Tomić rekla je da u liječenju i rehabilitaciji reumatskih pacijenata imaju višedecenijsku tradiciju.

Ona je rekla da ovaj zavod raspolaže prirodnim ljekovitim faktorima-termomineralnom vodom i ljekovitim blatom banje Slatina koji se koriste u programima medicinske rehabilitacije.

– Takođe, imamo obučene i uigrane timove za medicinsku rehabilitaciju – rekla je Tomićeva.

Simpozijum će se održavati danas i sutra u Banji Slatina, odnosno u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

IZVOR RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!