“Vladini apartmani i diplome političara ne spadaju u domen tajne”

804

Trošenje budžetskih sredstava, zapošljavanje, sukobi interesa i sve što je javni interes nema nikakve veze sa privatnošću, rekao je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, Petar Kovačević.

Nakon odgovora Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske da zbog privatnosti ne mogu odati ko koristi apartmane i stanove u Administrativnom centru, mišljenje smo potražili na drugom mjestu.

Direktor Agencije tvrdi da, kada su apartmani u pitanju, nema nikakvih osnova za zaštitu ličnih podataka, niti za pozivanje na ovaj zakon.

– Možda u nekom konkretnom slučaju postoji razlog da se zaštite ličnosti koje su boravile u apartmanima, ali generalno, to nema veze za zaštitom ličnih podataka. Radi se o javnim resursima i njihovo korištenje je javni interes, te podaci trebaju biti dostupni – navodi Kovačević.

Dodaje da u Agenciji dobijaju mnogo sličnih zahtjeva, te da odavno ukazuju da nijedan Zakon o slobodi pristupa informacija u BiH nije usklađen sa evropskim standardima.

– Agencija odavno govori o tome, jer zakoni ne omogućavaju ostvarivanje ljudskog prava, prava na informisanje. Mi smo na to ranije ukazivali, ali moramo napraviti ogradu, jer mi nismo ti koji na taj način trebamo davati mišljenja – navodi on.

Dodaje da je mnogo puta ponavljao da sve što je javni interes nema nikakve veze sa privatnošću, što bi moglo da bude u ovom slučaju, kao i u slučaju provjere diploma zaposlenih u javnom sektoru.

– Iako zaposlanici mogu imati određenih štetnih posljedica, u smislu davanja podataka, oni ne mogu nadjačati zakonit interes u pogledu kontrolisanja klasifikacije zaposlenih u javnom sektoru i ostvarivanja principa transparentnosti – rekao je Kovačević, dodajući da je generalni sekretar NSRS tražio mišljenje Agencije povodom zahtjeva poslanice Jelene Trivić.

Kovačević naglašava da za njega nema ništa sporno da podaci vezani za diplome direktora javnih ustanova budu dostupni, navodeći da pravni osnov za davanje ličnih podataka može biti javni interes.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!