Williams kladionice danas ne rade: Apeluju na razum svih koji učestvuju u donošenju novog zakona

159

Williams kladionice danas će biti zatvorene da bi se skrenula pažnja javnosti i parlamentaraca na katastrofalne posljedice donošenja novog zakona za budžet Republike Srpske, radnike i priređivače igara na sreću.

Williams kladionica je odlučila da javno istupi i osvrne se na najbitnije stavke novog zakona zbog kojeg nisu sigurni da li će uopšte uspjeti zadržati igrače iz Republike Srpske kojih na njihovom sajtu ima oko 43 odsto i zbog kojeg će sigurno izgubiti igrače iz inostranstva kojih je 57 odsto.

Williams kladionica zahvaljujući igračima iz inostranstva ostvaruje na onlajn klađenju profit na godišnjem nivou oko 25 miliona KM. Dobit firme je oko 15 miliona, to je polovina dobiti svih firmi koje se bave igrama na sreću, a vidljivo je da je rashod zemaljskih kladionica i poreza 10 miliona.

Na ime poreza u 2018. godini Williams je uplatila je 5.246.430 KM i platila posebnog poreza (period 2013-2018. godine) na igre koje nisu kladioničke 1.072.668 KM.

Novim Zakonom ovaj posebni porez niti je predviđen i izdato je mišljenje Ministarstva finansija da ga nije trebalo ni plaćati zbog čega je Williams u pretplati za iznos od 1.072.668 KM.  Razlog je kao pogrešno tumačenje igara u koju kategoriju spadaju ali wwin ga je tumačio da ga treba plaćati i redovno ga je plaćao.

Novim zakonom kojim se zabranjuju uplate i isplate u internet igrama u poslovnicama direktno se ide na radnike i iznajmljivače poslovnih prostora.

Novim zakonom nam se oduzimaju elektronske igre, i ono malo što imamo od tih igara (finansijski) jer kod nas nisu ni zastupljene značajno ali će direktno pogoditi velike priređivače tih igara koji isključivo profit ostvaruju putem elektronskih igara, kao sto wwin ostvaruje 95% profita u online-u.

Takođe, bitno je istaći da se za same igrače ništa neće promjeniti jer će Williams ino igrače preusmjeriti na novi wwin sajt pod Malteškom licencom i nadležnošću, jer će biti isplativije poslovati na Malti nego u Republici Srpskoj, a igrače iz Republike Srpske pozivamo da ostanu na sajtu wwin-a Republike Srpske kako bi nam pomogli da zadržimo sve radnike i čekamo prihvatljiva zakonska riješenja .

Posebni porez u pretplati

Želimo pohvaliti Upravu za igre na sreću koja je uspjela u velikoj mjeri spriječiti nelegalne priređivače i koja je uspjela svojim nadzorom podići poreski prihod sa 7 na 30 miliona KM, a što je omogućio zakon iz 2012. godine.

KLADIONICAMA SE USKRAČUJU MNOGA PRAVA – Zakon ne smije u hitnu proceduru

Odgovorimo na ova pitanja i donesimo zaključak:

Da li ovako bitan zakon treba ići po hitnoj proceduri ili ako je motiv povećanje budžetskih prihoda za duplo zašto se sve obaveze nisu uvećale za 100 odsto bez diskriminacije firmi?

Zašto se licence ne dodjele na godinu dana na elektronske igre i zašto se ne uvede onlajn nadzor u toj godini da se može raspolagati sa egzatnim podacima i na osnovu tih podataka usaglasiti novi zakon?

Novim zakonom se oduzimaju prava kladionicama na priređivanje elektronskih igara:

Kojim firmama se oduzima ?

  • Onima koji zapošljavaju 2100 radnika od ukupno 2400,
  • Onima koji od 30 mil poreza uplaćuju 28 miliona KM, ¬
  • Onima koji iznajmljuju 500 lokala od ukupno 550,
  • Onima koji nose naziv Williams , Premier, Mozzart, Meridijan, Bet live, Sportplus.
  • Kojim firmama se dodjeljuje i ko ima koncesiju koja traje na 10 godina ?
  • Dodjeljuje se državnoj lutriji koja nema resurse za ovaj posao,
  • Dodjeljuje se nepoznatim firmama koje će biti partneri lutriji,
  • Dodjeljuje se onima koji neće iznajmljivati lokale,
  • Dodjeljuje se onima koji neće zapošljavati radnike,
  • Dodjeljuje se onima koji će priređivati elektronske igre na terminalima, kladomatima i ugostiteljskim objektima.

Zašto je zakon po hitnoj proceduri ?

Zato što svim pomenutim firmama koncesije ističu kroz par dana ili par mjeseci,

Zato sto neusvajanjem zakona po važećem zakonu već u ovoj sedmici moraju produžiti koncesije.

Novim zakonom se zabranjuju gotovinski uplate na online račun igrača u poslovnicama priređivača, porez se povećava 400 odsto, i igrači se oporezuju.

Zamislite da se u marketu može samo platiti bankovnom karticom, da li bi to moglo funkcionisati trenutno u Republici Srpskoj?

Zašto bi poslovnice za onlajn firme postojale ako se zabrani uplata/isplata u istim, plaćale minimalni porez od 1000 KM mjesečno i zapošljavale 2-3 radnika po poslovnici ako bude izglasan zakon?

Zašto se javnosti prezentuje da Ministarstvo finansija i Uprava nemaju podatke od onlajn klađenja kada ih dobijaju mjesečno, a postoji mogućnost i online uvezivanja u svakom trenutku?

Zašto se onemogućava dijelu igrača koji nemaju bankovne kartice da uplaćuju i isplaćuju u poslovnicama, kada postoje svi podaci o uplatiocu trenutno, elektronski?

Zašto bi igrač ili priređivač plaćao dodatnih 5% na kartične i bankarske usluge ili neki drugi način elektronske uplate?

Porez na online sa trenutnih 5% povećava se na 20%:

Zašto se porez povećava 400% bez analize na učinke i analize da li firme mogu uz sve troškove trpjeti toliko povećanje?

Zašto privatni priređivači plaćaju porez na razliku 20% na manje profitabilne igre, a Lutrija sa partnerima 5% na elektronske igre koje su najprofitabilnije?

Zašto ne mozemo naći niti u ijednoj drugoj djelatnosti toliko povećanje poreza kao primjer???

Oporezivanje dobitaka igraća sa 10% na dobitke:

Zašto sa istom stopom nisu oporezovani dobitci iz svih igara?

Zašto oporezovati samo dobitak igrača, a ne uzimati u obzir uloge koje je izgubio u onlajnu?

Zašto uopšte oporezovati igrača kada u 99% industrije igara na sreću u cijelom svijetu se oporezuje priređivač?

Zašto ne oporezovati samo velike dobitke preko 5000 eura, Jack Pot i slično?

Zašto nije dovoljno oporezivanje onlajn priređivača na zaradu/razliku već se želi oporezovati i igrač koji ima mogućnosti igrati bilo gdje u svijetu bez poreza ako već vrši uplate bankovnom karticom ili drugim načinima plaćanja.

Uprkos svemu, Williams kladionice će se, bez obzira na zakonsku regulativu kakva bude donesena, probati prilagoditi i zadržati poslovanje, zadržati poslovne prostore i radnike i dati im kao i svake godine trinestu platu, osigurati im besplatan godišnji odmor na moru, novogodišnju proslavu firme kao i proslavu Dana žena.

Zapošljavamo 213 radnika, sa prosječnom platom iznad 700 KM. Zahvaljujući poslovnoj politici firme zadržali smo sve radnike sa najvećom platom u firmama za igre na sreću.

Smatramo da smo jedna porodica  – online Internet klađenja i zemaljskog poslovanja, a kao takvo nismo gledali profit samo kao profit već smo poštovali i naše zaposlene i potrebu da budu zaposleni.

(PR)

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!