Četiri nove staze za turiste i avanturiste u Banjaluci

612

Nove brdske biciklističke i pješačke staze u toku ove godine trebalo bi da zažive na četiri lokacije, stoji u Programu rada Turističke organizacije grada (TOBL) za ovu godinu, koji će se u srijedu naći pred odbornicima na sjednici Skupštine grada.

“Potrebu da se izgrade i označe ovakve staze su uočili i mnogobrojni turisti koji su posjetili naš grad i izrazili želju za obilazak okoline upravo na ovakav način”, navodi se u programu u TOBL.

Po projektu pod nazivom “Banjaluka voli Hike Bike”, nove staze biće na području brda Starčevica, u naselju Srpske toplice, na rijeci Suturlija i brdu Šibovi (Banjalučka transferzala). Staza će prolaziti pored prirodnih i kulturnih znamenitosti te ugostiteljskih objekata i turističkih atrakcija.

Prema programu rada Turističke organizacije grada, za ovu godinu operativni plan aktivnosti na ovom projektu obuhvataće uređenje i označavanje staza, izgradnju pješačkog mosta preko Suturlije, mapiranje, štampanje i distribuciju promotivnog materijala i promociju. Brojne aktivnosti će biti realizovane u saradnji s gradom te banjalučkim planinarskim i biciklističkim društvima.

Nikola Soković, predsjednik Biciklističkog kluba “Summit”, kazao je da sve više ljudi koristi ovakav vid rekracije na stazama dostupnim na Banj brdu i Poniru.

“Dobijanjem dodatnih staza na brdu Starčevica, u naselju Srpske toplice, na rijeci Suturlija i brdu Šibovi svakako je pozitivna priča, koja će omasoviti brdski biciklizam, ali i povećati broj rekretivaca na brdskim pješačkim stazama”, dodao je on.

Inače, Banjalučka transferzala je jedna od najatraktivnijih pješačkih staza, lako dostupna za sve korisnike (bez korištenja transfera), a posebno za turiste koji nemaju sopstveni prevoz.

“Na teritoriji grada i širem okruženju nema dovoljno uređenih brdskih biciklističkih i pješačkih staza, iako na samo nekoliko kilometara od centra grada ima adekvatnih terena za brdski i rekreativni biciklizam i pješačenje”, kazao je Banjalučanin Milan S.

 

(NN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!