Haradinaj spreman da razmotri ukidanje taksi

465

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradijan spreman je da na dnevni red sjednice vlade tzv. Kosova stavi suspenziju taksi na robu iz Srbije.

– Ukoliko neko od članova kabineta inicira suspenziju taksi na robu iz Srbije, premijer će omogućiti da odluka bude razmotrena na sjednici Vlade – rekao je savjetnik Haradinaja Donjete Gaši.

Ova informacija uslijedila je nakon što su SAD uputile oštro pismo prištinskim liderima sa zahtjevom da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH inače će će suočiti sa promjenom odnosa i saradnje.

Haradinaj je izjavio da Federiku Mogerini, visoku predstavnicu EU zaduženu za spoljnu politiku i bezbjednost, svrstava na listu “neprijatelja” tzv. Kosova, zbog njene pozicije u dijalogu sa Beogradom.

– Uspjeh Kosova nije povezan sa Mogerinijevom dinamikom, niti sa agendom dijaloga… Niko ne može biti više beskoristan za Kosovo od Mogerini. To je skrenulo diskusiju, jer umjesto da govori o sporazumu sa Srbijom o priznavanju, ona je govorila o teritorijama i granicama. Ona je neprijatelj moje zemlje – poručio je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, otvaranje pitanja teritorija i granice predstavlja “agresiju”.

Haradinaj je dodao i da je zadovoljan stavom njemačke kancelarke Angelom Merkel i predstavnika drugih zemalja koje se protive razgovoru o granicama, a da je stav Mogerinijeve, kako kaže, uništio mogućnost da Evropska unija omogući postizanje sporazuma.

Tači: Zbog male štete Srbiji, narušili smo odnose sa SAD

Predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je da nikada nije pomislio da bi Priština mogla da dođe u poziciju da se njen odnos sa SAD dovodi u pitanje.

On je dodao da ne vjeruje da postoji ijedan lider na tzv. Kosovu koji se osjeća dobro samo zato što je Srbiji nanijeta šteta od nekoliko miliona evra, a da je Priština od SAD “dobila šamar”.

Tači je dodao i da Priština ne treba da bude strana koja blokira dijalog.

– Vjerujem da ćemo u danima i nedjeljama koje dolaze naći kreativno rješenje. Nikakva šteta nanijeta Srbiji ne opravdava štetu načinjenu odnosima (Prištine) sa SAD – istako je Tači.

(Tanjug)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!