Dodik: Dogovoreno da se razriješe ambasadori i konzuli iz reda Srba

718

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su o spoljnopolitičkom djelovanju BiH i izražavanju stavova RS, odnosno o smjenama ambasadora i imenovanju novih.

– Dogovorili smo da se ide u odabir novih ljudi koji će izražavati tu spoljnu politiku. Prema Ustavu RS, predsjednik RS predlaže srpske ambasadore BiH. Spoljnopolitičko djelovanje je dosad bilo suprotno od onoga kako bi trebalo da bude – rekla je Cvijanovićeva.

Dodik je rekao da je želja da RS da unutar BiH bude vidljiva, pa tako i u ovom slučaju.

– Spreman sam da prihvatim prijedloge koji dolaze iz Srpske – rekao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je dodao da Mehanizam koordinacije treba da se koristi i pojača i da će njegov primarni stav biti onaj iz RS.

– Predsjednica me je obavijestila da ima namjeru da sazove sastanak svih relevantnih političkih faktora nakon odluke NATO da aktivira MAP za BiH. Naša pozicija je vojna neutralnost i biću na tom sastanku – rekao je Dodik.

Biće smijenjeno svih 16 srpskih ambasadora i konzula u svijetu i biće imenovani novi. Dodik je optužio ambasadorku u Izraelu da je “razvalila dobre odnose koje smo imali sa tom zemljom”.

Govoreći o problemima sa zastavom RS u Predsjedništvu BiH, Dodik je rekao da prema Ustavu BiH njen parlament usvaja simbole, a da je sadašnju zastavu BiH, koja je i zastava FBiH, nametnuo visoki predstavnik.

– To bi značilo da ja radim samo pod zastavom BiH i Federacije. To je neodrživa praksa. Tražim da se u svakoj prostoriji u kojoj radim nalazi zastava RS. Ona ne mora da bude pored zastave BiH, može da bude par metara dalje. Sve ovo govori da sam bio upravu kada sam pokrenuo ovo pitanje – poručio je Dodik i dodao.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Naučio sam u politici da je jedno izbjegavanje sastanka, a drugo otići na sastanak i reći svoje stavove. Tako je bilo i sa Palmerom. Došao sam na sastanak, rekao što želim, a onda je gospodim Palmer došao u moj kabinet gdje su bile u zastava BiH i zastava RS – rekao Dodik.

Na pitanje da li će SDA ući u vladu RS, Cvijanovićeva je rekla da ima informacije o tome, ali da još nije korektno da ih saopšti.

Kao predsjednik SNSD, Dodik je rekao da se nije sastajao ni sa SDA ni SDP i da obje te grupacije mogu sa SNSD da formiraju većinu na nivou BiH.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!