Novi Ford Focus Active Wagon otkrio adute

308

Nakon povišene Active izvedbe 5-vratnog Focusa na tržište stiže Ford Focus Active Wagon, dakle, karavan u povišenom formatu.

Misija mu je kupcima u EU popuniti rupu između standardnih modela i crossovera. I prema pravim najavama ima sve preduvjete da to ostvari u velikom stilu. Uostalom, otkako je 1998. godine napravljen preokret s prvom generacijom Focusa, Ford je prodao gotovo sedam miliona Focus automobila u Evropi i više od 16 miliona širom svijeta. Prevažan je Focus model za Ford da bi se tolerirala bilo kakva improvizacija.

U poređenju sa standardnim Focusom u karavanskoj izvedbi Ford Focus Active Wagon sprijeda je povišen za 30, a pozadi za 34 milimetara, a plastične zaštite najosjetljivijih dijelova karoserije dodaju notu robusnosti. Avanturistima dovoljno za povremene silaske s asfalta…

Paleta motora obuhvaća benzince 1.0 sa 125 KS i 1.5 sa 150 KS te dizelaše 1.5 sa 120 KS i 2.0 sa 150 KS.

Osim tradicionalno najboljeg ovjesa u klasi, koji naglašava užitak vožnje, najveća tržišta prednost novog Focusa na tržištu su brojni sistemi za pomoć vozaču, koji uključuju:

Prilagodljivi tempomat (Adaptive Cruise Control – ACC) sada poboljšan sa Stop & Go tehnologijom, Sistemom prepoznavanja znakova ograničenja brzine i Sistemom pomoći zadržavanja u traci za lakše savladavanje vožnje u gradskom saobraćajom.

Fordov sistem prilagodljivih prednjih svjetala s kamerom za osvjetljavanje kuta, prati zavoje na cesti dok prednja svjetla, s mogućnošću prethodnog prilagođavanja uzorka osvjetljenja, po prvi puta u industriji, prate saobraćajne znakove.

Sistem aktivne pomoći pri parkiranju sada koristi stepen prenosa, ubrzanje i kočenje te omogućuje potpuno automatizirane manevre parkiranja i isparkiravanja samo jednim pritiskom na tipku.

Fordov prvi Head-up display (HUD) pomaže vozačima da usredotoče svoju pažnju na cestu.

Pomoć u zaobilaznom upravljanju (Evasive Steering Assist) – sistem namijenjen za rad u gradu i na autocestama, koristi radar i kameru za otkrivanje sporijih i zaustavljenih vozila, pruža podršku upravljaču kako bi vozaču omogućio manevriranje i zaobilaženje zaustavljenog vozila ukoliko procijeni da postoji mogućnost sudara .

Dodatno poboljšana Fordova tehnologija Pomoći prije sudara s prepoznavanjem pješaka i biciklista može prepoznati ljude u blizini vozila ili blizu puta te bilo koga ko može prijeći put vozilu. Sistem automatski primjenjuje kočnice ako otkrije mogući sudar, a vozač ne reaguje na upozorenja. Sada takođe može otkriti bicikliste i funkcionira u mraku.

Informacioni sistem mrtvog ugla s upozorenjem na nadolazeći saobraćaj, upozorava vozače koji unazad izlaze s parkirnog mjesta na vozila koji bi se mogla pojaviti iza njih, i po prvi puta može zakočiti ako vozač pravodobno ne odgovori na upozorenja, a sve kako bi izbjegli sudar ili ublažili posljedice sudara.

Zadnja kamera pruža pogled od približno 180 stepeni radi bolje vidljivosti pri vožnji unazad te pri izlasku sa parkirnog mjesta ili prilaznih puteva.

Ford MyKey, omogućuje vlasnicima da programiraju ključ za mlađe vozače tako da mogu spriječiti dolazne telefonske pozive, ograničiti najveću brzinu, spriječiti deaktivaciju pomoći vozača i bezbjednosnih funkcija, smanjiti maksimalni volumen audio sistema i potpuno isključiti audio sistem ako putnici ne koriste bezbjednosne pojaseve.

(autopress.hr)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!