Veza strada zbog posla

383

Ako nosite posao kući, ne samo da rizikujete da budete napetiji, nego i ugrožavate vezu i odnos sa ukućanima, pokazuje studija Virdžinija tehničkog univerziteta.

Možda mislite da to što ćete provjeriti mail ili potrošiti dva minuta da na neki hitni dopis odgovorite nema nikakvog uticaja na vezu, ali griješite.

Ispitanici su potcjenjivali uticaj anksioznosti izazvane poslom, a pokazalo se da samo očekivanje da stalno budemo dostupni povećava stres i to ne samo kod zaposlenog, već i kod njegovog partnera i djece.

Ono što je počelo kao privilegija za zaposlene tako se pretvorilo u suštu suprotnost. Fleksibilni rad trebalo je da donese veću autonomiju, slobodu zaposlenog, a uradio suprotno, natovario mu na vrat više obaveza i ugrozio mu zdravlje.

Čak i kad to poslodavac ne traži izričito od radnika, njemu je nekad teško da se uzdrži od odgovaranja na mail koji posmatra kao hitan.

Zato psiholozi savjetuju poslodavcima da riješe problem, tako što će na primjer na mail poslat nakon radnog vremena uvesti automatski odgovor da je zaposleni van kancelarije.

(novosti.rs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!