Parovi koji se više vole – više se i goje

194

Stručnjaci Univerziteta Sjeverne Karoline napravili su istraživanje u kome je učestvovalo više od 8.000 ljudi. Oni su tokom godinu pratili njihovu težinu i analizirali je u odnosu na promjene u njihovom bračnom statusu ili ljubavnim vezama. Otkriveno je da se žene nakon prvih 6 godina braka ugoje u prosjeku 10,88 kg. One koje žive sa svojim partnerom, a nisu u braku, imaju 9,97 kg viška, dok dame koje su u vezi, ali ne žive sa svojim partnerom, su za isti vremenski period nabacile 5,89 kg.

Podaci za muškarce ne odstupaju mnogo od ovog trenda. Naime, nakon dvije godine suživota sa svojom izabranicom, oni imaju dva puta veće šanse da se ugoje više od 11 kg od onih koji se samo povremeno viđaju sa svojom ljepšom polovinom.

Zaključak studije je da srećni parovi prestaju da vode računa o tome šta i koliko jedu jer više ne osjećaju anksioznost zbog svog fizičkog izgleda i nemaju potrebu da izgledaju savršeno kako bi privukli zainteresovane osobe. U lošim vezama je situacija obrnuta. Partneri su konstantno pod stresom pa zbog toga često nemaju apetit.

Ono što nije ohrabrujuće jeste da postoje dokazi da je gojenje praktično zarazno kada su supružnici u pitanju što znači da kada se jedan od njih ugoji, velike su šanse da će i drugi zaboraviti na držanje dijete. A kako bi i bilo drugačije kada većinu obroka jedu zajedno, a sigurni smo da niko nikada nije rekao NE ponuđenom čipsu ili kokicama za vrijeme gledanja filma.

Zanimljivo je, međutim, da brak pozitivno djeluje na smanjenje pušenja i konzumiranja alkoholnih pića. Dakle, čaša je polupuna ili poluprazna. S jedne strane, sreća u ljubavi ima negativno dejstvo na naše zdravlje, dok nam s druge pomaže da se oslobodimo nekih drugih poroka štetnih po naš organizam.

( brightside.me / citymagazine.rs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!