Najbolji sportski auto 2018. u izboru Top gira

1383

Čuveni britanski auto-magazin i TV šou proglasio je za najbolji automobil sa sportskim karakteristikama u 2018. godini – Alpine A110.

Iako su u užem izboru među 14 automobila bili takvi modeli kao što su Bugatti Chiron, Ferrari 488 Pista, McLaren 600LT i Porsche 911 GT2 RS, Top gir je poimalo neočekivano izabrao Alpine A110.

Uporedni test svih kandidata održan je na francuskoj istorijskoj stazi Circuit de Charade, a britanski magazin u obrazloženju kaže da je Alpine A110, koji prema njima posjeduje “izbalansiran karakter”, ostavio utisak čistog uživanja u vožnji na trkačkoj stazi.

Top gir je objavio trejler kao najavu emisije o izboru za najbolji sportski automobil 2018, koja će se emitovati kasnije ove godine:

Alpine A110 prvi je novi model ovog obnovljenog francuskog brenda (u vlasništvu kompanije Renault) nakon nekoliko decenija hibernacije.

Automobil od svega 1.080 kg pogonjen je 1.8 litarskim benzincem sa 252 ks (188 kW) i 320 Nm. Snaga se prenosi na zadnje točkove putem sedmostepenog automatizovanog mjenjača sa duplim kvačilom.

A110 je u stanju da iz mjesta do stotke stigne za 4,5 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Interesantno je da se upravo voditeljima Top gira, Krisu Harisu i Ediju Džordanu, dok su početkom 2018. snimali kadrove testiranja Alpine A110 na stazi na kojoj se vozi Reli Monte Karlo, ovaj automobil zapalio u vožnji i potpuno izgorio.

Automobilom je upravljao Haris, a tokom test vožnje neko od članova snimateljske ekipe primijetio je plamenove ispod vozila. Kako se navodi, Haris i Džordan uspjeli su u posljednjem trenutku da napuste auto prije nego što se požar proširio.

Napori da se vatra lokalizuje i ugasi nisu urodili plodom, pa je test primjerak Alpine A110 potpuno izgorio pored puta. Na sreću, voditelji su izašli iz incidenta nepovrijeđeni.

(b92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!