“Jesenja sonata” u Banjaluci okuplja domaću i svjetsku muzičke scene

158

Banski dvor Kulturni centar biće domaćin prvog Internacionalnog muzičkog festivala “Jesenja sonata”, koji će biti održan od 11. do 15. oktobra u ovoj ustanovi.

Banski dvor je u 2018. godini nastavio praksu organizovanja kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji. U želji da u ovoj godini napravi dodatni iskorak, ustanova je odlučila da pokrene nekoliko višednevnih kulturnih manifestacija, a jedna od njih je i ovaj festival.

– Festival je zamišljen kao elitni višednevni muzički događaj, kao susret vrhunskih muzičkih umjetnika iz zemlje i inostranstva i, mogao bih reći, svojevrstan nacionalni i internacionalni forum najviših umjetničkih standarda – rekao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

Matović je naglasio da je želja organizatora da festival i u budućnosti okuplja značajna imena domaće i svjetske muzičke scene.

– Želja organizatora je da festival u budućnosti postane tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija, koja će stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike da svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okuplja najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene – kazao je Matović.

Festival će obuhvatati pet cjelovečernjih koncerata koji će biti održani u velikoj koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20 časova.

– Festival će imati i pristupačne cijene ulaznica jer koncerti Banskog dvora treba da budu pristupačni i prosječnim građanima koji žele da dođu, a ne samo da bude privilegija onih koji to sebi mogu da priušte. Za prva četiri festivalska dana cijena ulaznice će iznositi pet konvertibilnih maraka, dok će u završnici, peti dan, cijena karte iznositi deset konvertibilnih maraka – rekao je Matović.

Čast da otvori “Jesenju sonatu” pripašće renomiranoj pijanistkinji Riti Kinki iz Novog Sada, koja će održati svoj cjelovečernji koncert u četvrtak, 11. oktobra.

Rita Kinka je pijanistkinja svjetskog ugleda koja je do danas održala preko 800 resitala i nastupa sa mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet, klavir, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Drugog dana festivala, u petak, 12. oktobra,  predstaviće nam se renomirani domaći umjetnici: sopran Dunja Simić i pijanista Arsen Čarkić, umjetnici sa bogatim biografijama i veoma uspješnim umjetničkim karijerama, inače oboje profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Trećeg dana biće održan koncert uglednog Kvarteta gitara, koji čine gitarski virtuozi Zoran Krajišnik, Petar Popović, Luka Jezdić i Stevan Jović.

Četvrtog dana festivala publici će se predstaviti čuveni slovenački kvartet “Maskara”, koji čine Polona Udovič, vokal i violina, gitaristi Timi Krajnc i Vojko Vešligaj, kao i bas-gitarista Mitja Režman.

Završnica prvog Internacionalnog muzičkog festivala “Jesenja sonata” ostavljena je za koncert dvojice vanserijskih muzičkih umjetnika – maestra Stefana Milenkovića na violini i pijaniste Vladimira Miloševića, koji će biti održan u ponedjeljak, 15. oktobra u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Podrška

Pokrovitelji festivala koji su prepoznali značaj ovakvog festivala su grad Banjaluka, kabinet predsjednika Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, kao i banka partner Banskog dvora Kulturnog centra Adiko banka.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!