Fudbalski vikend u Evropi

575

Vikend su obilježili mnogi derbiji od kojih većina nije opravdala očekivanja. Međutim, situacija u nekim šampionatima naglo se zakomplikovala poslije nekoliko loših rezultata favorita.

Bosna i Hercegovina

Iznenađenje kola priredila je ekipa GOŠK Gabele. Pretposljednja ekipa na tabeli pobijedila je u gostima Željezničar sa 2:1. Gosti si poveli u 27. minuti preko Dajića, da bi “Željo” izjednačio u 88. preko Krpića. Kada su mnogi pomislili da će doći do preokreta, Ramić u 95. minuti postiže pogodak za tek drugi trijumf GOŠK-a u ovoj sezoni.  Sarajevo je ostalo na prvom mjestu pobjedom protiv Radnika 2:1, dok je Čelik bio bolji od Krupe sa 3:1. Na drugom mjestu je Zrinjski koji je u ovom kolu savladao Slobodu sa 2:0.

Srbija

Derbi kola igran je na niškom “Čairu” gdje su snage odmjerile ekipe koje dijele drugo mjesto na tabeli Radnički i Partizan. “Crno-bijeli” su gubili 2:0, stigli do 2:2, ali snage za nešto više nisu imali. I poslije ovog kola pričaće se o sudijama, odnosno ovaj put o Miloradu Mažiću, koji igranje rukom u šesnaestercu jednog igrača Radničkog nije kaznio penalom za vicešampiona Srbije. Lider na tabeli Crvena zvezda je teža nego očekivano savladala Mladost iz Lučana sa 2:1.

Engleska

Utakmice između Vest Hema i Mančester Junajteda, te Čelzija i Liverpula privukle su najviše pažnje. “Crveni đavoli” su poraženi od “čekićara” sa 3:1, a dani pred nama donijeće nam odogovor na pitanje da li je ovo bila posljednja utakmica u Premijeršipu za Murinja na klupi Mančestera. Čelzi je prije nekoliko dana savladao Liverpul u Liga kupu, a ponavljanje istog scenarija ovaj put spriječio je Daniel Staridž golom u 89. minuti za konačnih 1:1. Prethodno je za “plavce” pogodio Azard. Ovaj rezultat najbolje je iskoristio Mančester Siti. “Građani” su pobijedili Brajton sa 2:0 i tako se izjednačili sa Liverpulom na vrhu tabele. U narednom kolu nas očekuje duel ova dva tima. Poslije dva poraza na startu, u seriji od pet pobjeda nalazi se Arsenal. “Tobdžije” su sa 2:0 slavile protiv Votforda, koji polako gubi korak sa vodećima.

Španija

Real Madrid i Barselona prate rezultate jedni drugih, pa su tako poslije poraza u utakmicama igranim u srijedu, ovaj put i jedni i drugi odigrali neriješeno. Treba reći i da je pred Madriđanima bio mnogo teži zadatak, u gradskom derbiju protiv Atletika završilo je bez pogodaka. Barselona je na domaćem terenu odigrala 1:1 protiv ove sezone slabog Atletik Bilbaa. Najveći klubovi iz Španije sada imaju samo jedan bod više od Sevilje, dva od Aletiko Madrida i Betisa. Priliku da zasjedne na prvom mjestu u ovom kolu je imao Alaveš, ali je on poražen na gostovanju Levanteu sa 2:1.

Italija

Juventus je dokazao svoju dominaciju na Apeninima. U derbiji prvenstva bili su bolji od Napolija sa 3:1, iako su gosti poveli već u 10. minutu. Sa dva gola Mandžukića i jednim Bonućija došli su do sedme pobjede u isto toliko susreta. Derbi Rima pripao je Romi, identičnim rezultatom kao što je završila utakmica Juventusa i Napolija. Golove za “vučicu” postigli su Pelegrini, Kolarov i Facio, dok je strijelac za “nebesko-plave” bio Imobile. I klubovi iz Milana su bili uspješni. Inter je bio bolji od Kaljarija sa 2:0, dok je Milan bio siguran na gostovanju Sasuolu sa 4:1.

Njemačka

Borusija Dortmund novi je lider Bundeslige. U derbiju kola sa 4:2 su savladali Bajer iz Leverkuzena. Poslije savršenog početka i četiri pobjede u nizu, Bajern Minhen je poslije neriješenog rezultata, doživio i prvo poraz. Bolji od Bavaraca bili su fudbaleri Herte iz Berlina sa 2:0. Strijelci za Hertu su bili Ibišević i Duda, čime se tim iz glavnog grada Njemačke izjednačio na drugom mjestu sa ekipom Nike Kovača.

Ostale lige

I dok su se neki šampionati zakomplikovali, u Francuskoj od toga nema ništa. Pariz je sa laganih 3:0 u gostima savladao Nicu, te tako došao do osme pobjede bez ijednog poraza ili neriješenog rezultata. Najveća utakmica hrvatskog prvenstva između Hajduka i Dinama na “Poljudu” završila je 0:0. Dinamu se na dva boda približila njihova filijala Lokomotiva.

(Srpskacafe.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!