GRADSKA DVORIŠTA KAO DŽUNGLE Građani ne kose travu redovno, komšije zovu i INSPEKCIJU

739

Pojedini Banjalučani ne kose redovno svoja dvorišta, što zbog ambrozije i drugih trava, predstavlja veliki problem ljudima sa alergijom.

Kuće u kojima niko ne živi ili privatni placevi na kojima se još ništa ne gradi često su zapušteni, puni ambrozije i mnogih drugih trava.

Građani kojima ove trave smetaju, često se žale komšijama, a onda kad ništa ne bude urađeno po tom pitanju primorani su zvati gradsku inspekciju.

– Od kuće do posla kihnem sto puta i oči mi suze neonormalno. Oni koji nisu alergični nemaju pojama kakva je to muka. Bukvalno se gušim svaki dan jer komšija neće da pokosi svoju parcelu, kaže baš ga briga – ispričala je Milena, mještanka Starčevice.

Dodaje da je nekoliko puta prijavljivala nepokošene parcele Gradskoj upravi, jer osim što ružno izgledaju prave mnogo problema građanima.

Dok se građani bore sa alergijskim reakcijama, nadležni su već počeli da kažnjavaju.

Kako kažu iz Gradske uprave, Komunalna policija i Poljoprivredna inspekcija redovno kontrolišu parcele i opominju vlasnike da su dužni da ih održavaju, odnosno da uklanjaju ambroziju i time daju doprinos u brobi protiv ove alergene biljke.

Tako je od strane poljoprivredne inspekcije tokom tekuće sezone, naloženo i pokošeno 48.100m² zakorovljenog poljoprivrednog zemljišta.

Odjeljenje komunalne policije, od 1. juna ove godine, primilo je 11 prijava u vezi sa ambrozijom i nepokošenim površinama.

– U svim slučajevima obavljen je nadzor. Košenje trave je naloženo u sedam (zapuštena privatna površina), a u četiri slučaja je prilikom kontrole zatečena već pokošena površina i uredno stanje – reklis su iz Komunalne policije.

Nadležni kose

Košenje i uklanjanje ambrozije na području grada započelo je prije mjesec dana i do sada je ova alergena biljka uklonjena sa oko 55.000 kvadratnih metara, podaci su Odjeljenja za komunalne poslove.

Ova korovska biljka uklonjena je sa površina na različitim lokacijama, od spoja Istočnog tranzita, gdje je i započela akcija, pa do naselja Vrbanja, Petrićevac, Česma, Kumsale, Drakulić, i drugih.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!