Dvejn Vejd: Srbi su ludi za košarkom!

573

Američki košarkaški superstar Dvejn Vejd u intervjuu za Blicsport pokazao je da je sasvim dobar poznavalac igre pod obručima u Srbiji.

Uostalom, tri puta je bio NBA šampion, jednom čak i najkorisniji igrač velikog finala najjače košarkaške lige na svijetu, a jednom i najbolji NBA strijelac. Ima i olimpijsko zlato, osvojeno 2008. u Pekingu.

Pripremajući se za svoje prve Igre, 2004. u Atini, boravio je u Srbiji. Tačnije, u Beogradu, gdje je sa tadašnjim “timom snova” došao po – revanš.

Amerikanci ne gube često kada se okupe njihove NBA zvijezde. Ipak, u Indijanapolisu 2002, upravo su ih, usred Amerike, savladali naši “plavi”, i to u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Revanš je odigran dvije godine kasnije u tada novootvorenoj Beogradskoj areni, a Vejd se našao u ekipi u kojoj su bili i mladi Lebron Džejms, iskusni Tim Dankan, ali i Alen Ajverson, Karmelo Entoni (koji, vjerovatno, i danas pamti šta mu je radio Dejan Bodiroga).

Vejd je sa “timom snova” ostvario željeni rezultat; pobijedili su gosti sa 78:60, a najefikasniji igrač tog sudara sa NBA zvijezdama bio je Igor Rakočević (18 poena, odnosno 14 više od zvijezde ove priče). I dan danas, Dvejn Vejd, koji se vratio ovog ljeta u Majami, u kome je 13 godina gospodario parketom, čak i kada mu je Lebron bio saigrač, pamti to gostovanje.

– Imao sam priliku da u Srbiji igram egzibicionu utakmicu, sjećam se toga i dan danas. Meč je bio sjajan, navijači su “ludi” i strastveni za košarkom. Imate fantastične igrače, ne samo sada, nego i kroz istoriju. Mislim tu na Predraga Stojakovića nekad, ili Nikolu Jokića sada. A Jokić je stvarno nevjerovatan igrač. Raduje me kada vidim da se ova igra širi svuda po svijetu, kako u Srbiji tako i u ostalim zemljama – rekao je Vejd za Blicsport.

Tu se nije zaustavio sa hvalospjevima.

– Mislim da i druge zemlje imaju dobre košarkaške škole osim Sjedinjenih Američkih Država. Imate, naprimjer, sjajne igrače poput Litvanca Sabonisa, Španca Gasola, ali i vašeg Divca, koji su ostavili zaista veliki trag u NBA – ističe 36-godišnji as najjače lige svijeta.

On smatra da će biti interesantno vidjeti kako će se njegov veliki prijatelj, jedan od najboljih igrača današnjice, Lebron Džejms, snaći u novoj sredini – Los Anđeles Lejkersima.

– Mislim da je on spreman. Ne gleda Lebron na prelazak u Los Anđeles kao na dodatan pritisak. Svi shvataju da je to nova situacija za “kralja” i da mladi igrači moraju da uče od njega. To je sjajna stvar za njegovu karijeru i biće interesantno da ga gledamo tamo – zaključio je Vejd.

Jovana Spasovski na terenu, Uroš Dragićević trener

Dvejn Vejd je jedan od promotera premijernog izdanja “NBA juniorskog prvenstva svijeta” u kome se, pod okriljem najjače lige na planeti, od 7. do 12. avgusta u Orlandu sastaju igrači i igračice do 14 godina starosti, kako sa američkog tla, tako i iz ostatka svijeta.

Srbiju će, u sklopu ekipe “Djevojčice iz Evrope” predstavljati na parketu krilo Jovana Spasovski, a pokraj parketa – trener tog tima, Uroš Dragićević.

– U mladosti je važan razvoj. Zato sam uzbuđen i srećan što mogu da se priključim ovom turniru. Oko 13, 14. godine je upravo onaj period kada se razvija tijelo i uči košarka kao i shvatanje te igre – ističe Vejd.

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!