Naših dvadeset godina

3261

Radio ,,UNO’’ Banjaluka, počeo je sa emitovanjem programa 10. juna 1998. godine iz prostora koji se nalazio u Gospodskoj ulici, u kupoli današnjeg restorana ”Citadela’’. Toga dana, spiker, Darija Simićević, slušaocima je poželjela dobro jutro uz pjesmu „Ovo je moj grad“, svojevrsnu himnu Banjaluke , autora Miroslava Janjanina kojom se i danas svako jutro u 6 časova pozdravljaju naši slušaoci. Emitovanje je počelo na frekvenciji 107,7 fm .

.

Od tada do danas osnovni cilj i funkcija ”Uno’’ radija, tokom godina proizvodnje i emitovanja programa, su afirmacija vrijednosti koje su specifične za život u gradu – od infrastrukture, prostornog planiranja, saobraćaja, kulture stanovanja i ekologije, do praćenja dogadjaja iz obrazovnih, naučnih, kulturnih i sportskih institucija. Kroz različite emisije isticali smo položaj mladih, penzionera, ali i društveni položaj i ulogu žena.
Kao gradski informativni program, ”UNO’’ radio od početka rada insistira na tolerantnoj komunikaciji i uvažavanju kulturnih, etničkih, konfesionalnih, polnih i drugih razlika.
Podržavali smo građansko društvo i gradjanski aktivizam i uspostavljanje boljeg i lakšeg komuniciranja sa lokalnom upravom, kroz informativni sadržaj. Uticali smo da se čuju i da se zna za komunalne i programe lokalne zajednice, civilnog sektora i alternativne kulture i zabave.

.
Ciljna populacija su nam žene i muškarci stariji od dvadeset godina koji u potpunosti razumiju ulogu i potrebu elektronskih medija u savremenom načinu poslovanja, te svi oni koji prihvataju programsko opredjeljenje u kojem se prednost daje potrebama običnog čovjeka u svakodnevnom životu.
A u svakodnevnoj komunikaciji i interakciji sa slušaocima bilježimo veliki broj stalnih slušalaca koji su nam vjerni već godinama i koji nas prate i putem novih platformi, kao što su portal i društvene mreže.
Program se emituje 24 časa dnevno, od toga je 10 sati ”živog’’, odnosno vođenog programa, koji se realizuje kroz petanest emisija različitih fomata.

.
Kroz dvadeset godina postojanja i rada na radiju su radili mnogi kvalitetni i stručni novinari, voditelji, realizatori i saradnici, od pjevača, glumaca do fakultetskih profesora , koji su doprinijeli da se ”UNO” radio pozicionira i opstane pune dvije decenije. Nadamo se da u nastavku teksta, nismo nikoga izostavili:
U eteru su se sa slušaocima družili tokom prve decenije voditelji Darija Simićevic, Marina Makivić, Mirela Gligorevic, Nikolina Jelisavac, Radoš Simićević, Nada Kolak, Dragana Babić Mavra, Mario Zlatinić, Ivana Previšić, Marijana Bilić Todorović, Željko Opalić, saradnici Olga Dobrovoljski, Liljana Babić, Suad Junuzović , Brana Memon, Borislav Tadić, Nebojša Ristić, Nebojša Kuštrinović, Gordana Milinović, Elvir Padalović, Miodrag Živanović, Mladen Mirosavljević.

.
U drugoj deceniji svoj doprinos dali su voditelji Danijela Naerac, Zoran Šimunović, Karolina Karalić, Nina Šipka, Vladimir Škorić, Boško Dević, Dražen Barišić, Jelena Šobić i Ina Jokić koji su uz pomoć tonskih realizatora i ujedno muzičkih urednika Danijela Bučanovića, Bratislava Božića, Danijela Petrovića,Slavena Popovića, Slaviše Kvočke, Igora Kukolja, Borisa Milovanovića, Darka Jankovića, Branimira Miljevića, Davora Bilića, Nebojše Raljića, Marka Karadže, Nevene Maksimović, Aljoše Samca i muzičkog urednika i direktora radija, na žalost prerano preminulog Vanje Gligorevića, realizovali program ”UNO” radija.

.
Muzički program nam je najzastupljeniji i od ukupnog programa njega čini 80 odsto muzike. Formatiran je prema definisanim radio standardima i usklađen prema zahtjevima ciljne grupe, a to je urbana pop-rock muzika, uz koju se vrte i evergreen hitovi, italijanske kancone , francuske šansone, domaća lagana muzika. U specijalnim emisijama emitujemo i muzičke novitete kao što je tinejdžerska emisija ”Teen 15’’, sa stranim novitetima.
U programskoj shemi zastupljen je sportski i zabavni program.

.
Prateći trendove, ”UNO’’ radio proizvodi program sa ciljem da pravovremeno i objektivno informiše Banjalučane u emisiji “Otvoreni program ”UNO” Radio i grad Banjaluka”. Informativni program ”Banjaluka info“ je usmjeren na lokalnu zajednicu. Prati važne društvene, socijalne, ekonomske teme i građansko društvo. Promoviše i uvažava vrijednosti gradjanskog društva, nezavisnu političku poziciju i otvoren je za multietničke i multikulturalne sadržaje.
”UNO” Radio ne prenosi vijesti i poruke političara, nego objašnjava događaje i ukazuje na pojave i promjene u društvu kroz vođene emisije i montirane priloge, rubrike, reportaže. Njeguje samostalnost i kretivnost novinara.

.
U ”UNO’’ radiju u okviru kadrovske strukture trenutno su zaposleni voditelji Radoš Simićević, Danijela Naerac, Jelena Šobić , Ina Jokić, web portal uređuje Mile Borojević, realizatori Danijel Bučanović i Aljoša Samac , direktor Nebojša Jelisavac , te konsultant – urednik Miro Gligorević.

.

.

Nalazimo se u Gospodskoj ulici, na 11. spratu i imamo najljepši pogled na grad i najugodniju muziku.

.
Hvala Vam što ste sve ove godine uz nas,

.
Vaš ,,UNO’’.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!