Tužilaštvo BiH istražuje namještaljke u Premijer ligi!

338

Tužilaštvo BiH uskoro će pokrenuti i zvaničnu istragu povodom tri utakmice fudbalske Premijer lige BiH za koje UEFA sumnja da su namještene!

Evropska fudbalska unija nedavno je obavijestila FS BiH da postoje opravdane sumnje da su tri meča najvišeg ranga bila neregularna. U takvim situacijama istragu prvo sprovodi Tužilaštvo krovne kuće fudbala. A nakon što su tužioci odradili svoj posao, utvrdili su da postoje elementi koje dodatno treba ispitati.

Zato su odlučili cijeli slučaj proslijediti državnom Tužilaštvu jer, kako kažu, oni nemaju adekvatne instrumente u ovakvim istragama. O kojim susretima je riječ ne žele da govore. Ali, nadaju se da će istraga završiti do kraja sezone.

– Od tri utakmice koje su bile predmet naše istrage, dvije smo završili i uputit ćemo dio materijala Tužilaštvu BiH koje će nastaviti istragu. Ne mogu reći o kojim utakmicama je riječ. U proteklom periodu smo obavili niz saslušanja aktera, službenih lica i svih onih koji su imali veze s mečevima. Ipak, tužioci FS BiH nemaju instrumente da provedu detaljnu istragu onako kako to rade državni organi – za Avaz je rekao jedan od tri tužioca Damir Raguž.

Prema njegovim riječima, on i njegovi saradnici vjeruju da postoje elementi namještanja, ali…

– Neka svoj posao odradi i Tužilaštvo. Mi smo samo tužioci FSBiH, ograničenih mehanizama. Možemo zvati ljude na ispitivanje, ali ih ne možemo primorati na to. Nemamo pravo tražiti da nam predaju telefone, daju kontakte, ne možemo provjeravati listing i pratiti telefonske pozive. Ne možemo ih “pritiskati”. A ono što je sigurno jeste da nam niko tokom ispitivanja neće sam od sebe reći: “Jesam, namjestio sam utakmicu”.

Navodno se radi o utakmicama koje su privukle pažnju na kladioničarskim tržištima. Na njih su uplaćivane velike sume na najviše koeficijente poput onih da će jedan tim voditi na poluvremenu, a drugi pobijediti, odnosno na veliki broj golova, sedam i više. To je bio i “alarm” za UEFA, koja se potom obratila FS BiH.

(Avaz)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!