Ivanić pisao Dodiku: Ne raspolažete tačnim informacijama o vojnoj vježbi

454

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić naveo je, u pismu upućenom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, da međunarodna vojna vježba na poligonu na Manjači ne može biti održana jer je Predsjedništvo nije ni razmatralo.

Ivanić je u pismu takođe naveo da Predsjedništvo nije dobilo zvanično obavještenje od strane Ministarstva odbrane BiH u vezi sa navedenom vojnom vježbom.

“Sa žaljenjem moram da konstatujem da ne raspolažete tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva mojih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u Vašem dopisu. Takođe, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije ni razmatralo niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da ova vježba bez usvajanja plana ne može biti održana”, istakao je Ivanić u pismu Dodiku.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da je na temu međunarodne vojne vježbe, koja bi navodno trebala biti održana na Manjači naredne godine, održan samo jedan pripremni sastanak.

“U Ministarstvu odbrane BiH za sada je na temu održavanja navedene vojne vježbe održan samo jedan pripremni sastanak, na kome su od strane predstavnika OS BiH iznesene određene primjedbe na prijedlog sadržaja vojne vježbe, a koje se, između ostalog, odnose i na mjesto održavanja vojne vježbe, upotrebu municije, aviona A 10 i drugih resursa”, naveo je Ivanić.

On je dodao da ni sam nije za održavanje vojnih vježbi u kojima bi se koristio osiromašeni uranijum.

“Uvjeren sam da niti jedna institucija BiH to ne bi podržala. Takođe, sa naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe”, zaključio je Ivanić.

Podsjetimo, portal “Dnevnik.ba” ranije je objavio informacije da bi MO BiH, Zajednički štab OS BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom. Portal je naveo da u svom posjedu ima dokumente koji to dokazuju.

(Nezavisne novine)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!