Srednjoškolci snimaju antiratni film

215

Dejan Birkner, Nikola Branković i Aleksa Trkulja, učenici Tehničke škole iz Banjaluke, uz pomoć ove srednjoškolske ustanove i Narodnog pozorišta Republike Srpske, krenuli su u projekat snimanja kratkometražnog filma “Kliker”.

Sebe predstavljaju kao grupu entuzijasta koji žele da postignu nešto više, a to su odlučili nakon dvogodišnjeg iskustva u snimanju reklama.

Tim poslom za neke od marketinških agencija iz Banjaluke bavili su se pored redovnih školskih aktivnosti. Iako su svi redom uzorni i odlični učenici, dani provedeni na setovima dali su im ideju o onome što žele da postanu i onome što žele da poruče društvu.

Birkner će, složili su se uglas, biti producent, Trkulja režiser, a svi zajedno napisaće scenario. Posao je nakon kratkog vremena već dopola završen. Scenario je tu, a kao lokacija za snimanje izabrana je Manjača.

Proračun je stavljen na papir, i kako Birkner tvrdi, snimanje će koštati 2.640 KM, a da sve bude završeno, potrebno je svega šest do sedam dana. Finansijeri se još javljaju, a planovi i ideje se kuju. Ovi mladi ljudi, zapravo, kako je navedeno u samom scenariju, žele da ukažu na nepotrebno dizanje međunacionalnih tenzija i besmisao rata.

“Sve više i više u našoj državi povećavaju se tenzije između nacija, između naroda, pa smo došli na tu ideju da ukažemo koliki je besmisao svega toga i koliko je bilo besmisleno ratovati. Da jednostavno pokušamo spustiti tenzije. Dakle, radi se o jednom antiratnom filmu”, kazao je Birkner, koji najavljuje da će u njemu glumiti ukupno 32 glumaca. Troje glavnih, kako kaže, a ostali su potrebni za scene međunacionalnog sukoba tri zaraćene strane.

“U našem radu podržala nas je Tehnička škola. Jedan profesor je čak i stupio u kontakt sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, koje nam je obezbijedilo rekvizite za snimanje”, navodi Birkner, koji dodaje i da su prije samog snimanja dogovorili sastanak sa dramaturgom Slavišom Radanom, kako bi im ukazao na eventualne greške u scenariju, kojih vrlo vjerovatno ima, s obzirom na to da se ovim bave amaterski.

To, međutim, neće uvijek biti tako, jer bez obzira na ishod ovog filma, Birkner i ekipa, kako nam otkriva, po završetku srednje škole planiraju upisati Akademiju umjetnosti u Banjaluci, a dalji put ukazaće im se sam.

(nezavisne.com)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!