Olakšice za kupovinu putem interneta: Do 300 KM bez plaćanja carine

8483

Internet kupovina sve više potiskuje tradicionalni način trgovanja, pa je broj paketa koji stižu sa drugog kraja svijeta sve veći. Lijepa vijest za sve koji kupuju preko interneta je da će paketi vrijednosti do 300 KM sedmično, biti oslobođeni plaćanja carine.

S internetom sve može lakše i brže, pa se i internet kupovina uvukla pod kožu. Đorđe Deurić već godinama kupuje onlajn. Mnogo je, kako kaže, jeftinije, a i izbor je veći.

Đorđe navodi da na ovaj način kupuje skoro sve; od tehnike, odjeće, uređaja, do literature, knjiga, tj. sve što nema priliku da kupi u svom gradu.

Na svu robu vrijednosti veće od 50 KM do sada se naplaćivala carina i PDV. Roba, kako se u zakonu naziva “zanemarive vrijednosti” od juče je sve ono što dolazi u paketima vrijednosti do 300 maraka.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević kaže da ukoliko fizičko lice dobija paket od fizičkog lica iz inostranstva, pravo na oslobađanje će biti do vrijednosti paketa do 90 KM. Takođe, ukoliko fizičko lice naručuje robu putem interneta od pravnog lica, novom odlukom je predviđeno oslobađanje od plaćanja do vrijednosti od 300 KM, a takva pošiljka će biti oslobođena plaćanja carine i PDV-a.

Ovaj način kupovine, međutim, ponekad može koštati i novca i živaca, upozoravaju iz Inspektorata Srpske. Sve je više građana koji robu naručuju iz trećih zemalja, a onda je putem društvenih mreža preprodaju u BiH. Riječ je, kaže Borka Surtov iz Inspektorata, o ilegalnoj trgovini, pa kupac koji nije zadovoljan nema kome da se žali.

– Moramo znati razlikovati prodaju koju vrše registrovani subjekti i prodaju koja se vrši iz domova ili kuća, odnosno gdje to rade lica koja nisu registrovana za taj vid prodaje. Zabranjen je način prodaje na ovakav način, a samim tim potrošač nema nikakva prava u slučaju da kupi od neregistrovanog lica. Niti je dobio račun, niti ima način da zaštiti svoja prava – navela je Surtov.

Nova pravila o podizanju praga za naplatu carine sa 50 KM na 300 KM sedmično mogla bi, očekuju u Upravi za indirektno oporezivanje, znatno da povećaju broj pošiljki koje stižu sa drugog kraja svijeta. Činjenica je, međutim, da u BiH i dalje ne postoji značajan broj legalnih internet trgovaca, pa će novine značiti i više posla za inspektore koji pokušavaju da preprodaju necarinjene robe uvedu u legalne tokove, javlja RTRS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!